Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bloggeriţă malteză, asasinată cu bombă. Daphne Galizia coordonase investigaţia Panama Papers în Malta

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Jurnalista  malteză Daphne Caruana Galizia a murit luni, după ce un dispozitiv exploziv a fost detonat, iar maşina sa a sărit în aer, informează France Presse.  Daphne Caruana Galizia coordonase investigaţia Panama Papers în ţara sa, iar blogul prin intermediul căruia informaţiile ajungeau la public era extrem de popular.

De altfel, dezvăluririle făcute de ea au dus la alegeri anticipate, în luna iunie. Vizat direct de acuzaţiile din dosarul Panama Papers, premierul maltez Joseph Muscat a condamnat dur asasinatul şi a promis că se va face dreptate.

Toată lumea ştie că doamna Galizia era un critic aspru al meu, atât politic, cât şi personal. Pentru un asemenea act nu poate exista nicio justificare. Condamn fără rezerve acest atac barbar asupra unei persoane şi asupra libertăţii de exprimare din Malta. Nu voi avea linişte până nu se va face dreptate, a transmis Muscat. 

Televiziunea malteză de stat relatează că jurnalista făcuse o plângere la poliţie în urmă cu două săptămâni, după ce primise ameninţări. Autorităţile au deschis o anchetă şi tratează cazul ca pe o crimă. Maşina pe care o conducea  Daphne Caruana Galizia (în vârstă de 53 de ani) era închiriată, relatează BBC.

În urmă cu patru luni, Partidul Laburist condus de Joseph Muscat a câştigat alegerile anticipate convocate tocmai în contextul dezvăluirilor Panama Papers, dosar în care era implicat, alături de soţia sa. Daphne Caruana Galizia a scris însă şi despre membrii opoziţiei, dar şi despre personaje-cheie din lumea interlopă.  Galizia fusese recent numită de Politico drept “one-woman WikiLeaks”.