Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Toma la RFI: ”Asasinarea jurnalistei malteze arată dimensiunea corupției din această țară”

malta-car-bomb.jpg

Anchetatorii caută indicii la locul exploziei care a ucis-o pe jurnalista Daphne Caruana Galizia, Bidnija, Malta, 16 octombrie 2017
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta a fost ucisă în explozia unei bombe plasate sub mașina sa. Ziarista a coordonat investigaţia Panama Papers în Malta, iar în prezent lucra la un material care îl viza pe premierul maltez și pe consilierii săi.

Jurnalista Daphne Caruana Galizia, arhi-cunoscută în Malta pentru investigațiile sale, a fost ucisă prin plasarea unui exploziv extrem de puternic sub autoturismul pe care îl conducea. Deflagrația a fost atât de puternică încât resturile mașinii au fost împrăștiate la zeci de metri de locul exploziei. Ziarista a murit pe loc.

Daphne este cea care a coordonat investigaţia Panama Papers în Malta. E vorba de cea mai mare scurgere de informații din istorie, peste 11 milioane de documente care au arătat că mii de bogați ai planetei, 100 dintre ei din România, își ascundeau banii în așanumitele paradisuri fiscale.

Mircea Toma, de la Active Watch, apreciază că această crimă arată dimensiunea corupției în Malta.

Ascultă:Postările jurnalistei ucise deranjau atât instituţiile publice, cât şi personaje influente ale lumii interlope din Malta. Cele mai recente dezvăluiri ale ei îl vizau pe premierul maltez Joseph Muscat şi pe doi dintre consilierii săi cei mai apropiaţi, făcând legătura între companii offshore deţinute de cei trei şi vânzarea de paşapoarte malteze, precum şi plăţi din partea guvernului Azerbaidjanului.

De altfel, la începutul lunii iunie, Partidul Muncii condus de actualul premier a obținut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicați apropiați ai acestuia și în dezvăluirea cărora Daphne Caruana Galizia a avut un rol central.

În primăvară, revista Politico o clasa pe jurnalistă printre cele '28 de personalități care fac să se miște Europa', descriind-o drept 'un WikiLeaks întreg într-o singură femeie, în cruciadă împotriva lipsei de transparență și a corupției în Malta'”.