Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea vaccinării obligatorii, adoptată de Senat. Amenzi pentru părinții care nu-și vaccinează copiii

Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată, luni, de plenul Senatului. Actul normativ prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor, sancțiuni cuprinse între avertisment şi amendă de până la 10.000 de lei. Camera Deputaților va avea ultimul cuvânt de spus asupra acestei legi.

Plenul Senatului a adoptat cu 99 de voturi ”pentru” şi doar o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie. Concret, legea spunea că, la înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi.

Legea prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor, ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.

Vaccinurile obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.

Copiii sunt scutiți de obligaţia vaccinării, doar în cazul unei contraindicaţii emise de un medic. Certificarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.