Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Penurie de specialiști IT. Cum îi (re)aducem acasă? Salariile mari, stimulent insuficient

calcule_diferite_deficit.jpg

Două rapoarte, ale Comisiei Europene și Băncii Naționale, analizează evoluția economiei românești.
Două rapoarte, ale Comisiei Europene și Băncii Naționale, analizează evoluția economiei românești.
Image source: 
pixabay.com

Un studiu recent arată că aproximativ 77% dintre specialiştii IT români stabiliți în străinătate sunt deschiși la ideea de a se întoarce în țară. Cu anumite condiții însă. În condițiile în care nevoia de specialiști IT în România din ce în ce mai mare de la an la an, cum pot și atrași aceștia să revină acasă? Răspunsul, într-un interviu acordat RFI, de directoarea executivă a  Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), Valerica Dragomir.

Mai mult de trei sferturi dintre specialiştii IT români stabiliți în străinătate sunt deschiși la ideea de a se întoarce în țară. Ei consideră, însă, cruciale contextul politic, sistemul de sănătate și educația, arată studiul realizat de DB Global Technology şi Catalyst Solutions.

Atât specialiștii români care ar fi dispuși să se întoarcă în țară, cât și cei care au revenit deja, au enumerat salariul, beneficiile extrasalariale și oportunitățile de dezvoltare profesională printre cele mai importante criterii pe care își bazează decizia.

”Într-adevăr, nevoia de specialiști IT în România este mare”, comentează, într-un interviu acordat RFI, directoarea executivă a  Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), Valerica Dragomir. Ea spune că, anual, ar fi nevoie de câteva mii de specialiști IT, pe care am putea să îi atragem nu prin salarii, care deja sunt mari pentru România, ci printr-un context social și oportunități mai bune: ”Din sistemul de educație universitară ies anual 7000 de absolvenți. Nevoia pe piață este de 12.000-15.000 de persoane pe an. În plus, pentru fiecare 10 poziții deschise, firmele pot recruta maximum șase persoane pentru job-ul respectiv”, spune Valerica Dragomir.

Directoarea executivă a  ANIS mai remarcă faptul că ”majoritatea celor care pleacă în străinătate nu o fac din considerente financiare, ci pentru oportunități de carieră, pentru proiecte interesante și pentru a lucra în companii internaționale. De la o anumită vârstă, pleacă pentru un alt standard de viață, acces la servicii publice de calitate în zona de sănătate și educație”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de directoarea executivă a  Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), Valerica Dragomir:

Directoarea executivă a Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), Valerica Dragomir