
Social
FADERE: Mii de firme pleacă din Barcelona. Primii dați afară sunt românii
catalonia.jpg

Politicienii și funcționarii civili revin, luni, la muncă, în Catalonia, în prima zi de lucru de după preluarea controlului instituțional asupra regiunii de către Guvernul de la Madrid. Premierul Mariano Rajoy a anunțat încă de vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuși, unii dintre cei mai proeminenți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.
În plus, principala organizație neguvernamentală susținătoare a campaniei pro-independență a lansat un apel la nesupunere civică și a dat instrucțiuni detaliate în acest sens celor aproximativ 200.000 de funcționari publici care lucrează pentru regiunea catalană.
Andrei Țărnea: Spania ne amintește de experimentul românesc al ”Republicii de la Ploiești”
Comentatorul de politică externă Andrei Țărnea spune că ce se petrece zielele acestea în Spania este din registrul tragic-comicului: ”Dacă nu ar fi tragic, situația de azi ar putea fi descrisă în termeni de comedie. Să ne amintim de propriu experiment românesc al ”Republicii de la Ploiești” (n.r. mișcare antimonarhică din 1870 cunoscută sub numele de tulburările de la Ploiești, evenimente pe care I.L. Caragiale le-a ironizat în nuvela Boborul și în comedia Conu Leonida față cu reacțiunea). Textele lui Caragiale erau tragice tocmai pentru că trimiteau la acuta realitate a unei societăți în suferință; vedem același lucru și în criza spaniolă. Alianța politică din Catalonia care a promovat acest curs al lucrurilor nu e unită decât de această idee de a transforma Catalonia într-o republică (...) care, profitând de prosperitatea provinciei, să își facă propriul drum, în condițiile în care prosperitatea Cataloniei este legată tocmai de ieșirii Spaniei de sub dictatura (n.r. lui Franco), de aderarea sa la UE, de reformele pe care Spania le-a parcurs”.
Ascultă:
FADERE: Peste 1.800 de firme au plecat. Primii dați afară, românii
Duminică, sute de mii de susținători ai unității Spaniei au ieșit pe străzile din Barcelona într-una dintre cele mai mari demonstrații ale așa-numitei 'majorități tăcute', după ce alți zeci de mii şi-au manifestat bucuria faţă de anunţul naşterii așa-zisei ”Republici” Catalone. Important de menționat: independenţa proclamată vineri nu a fost recunscută de vreun stat străin.
Totuși, afacerile din zonă sunt afectate. Birouri ale unor firme importante au fost deja mutate din Barcelona, oameni și-au pierdut locurile de muncă. ”Când vine vorba de pericolul pierderii locurilor de muncă, românii sunt primii amenințați” după cum declară, la RFI, Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE): ”În acest moment sunt mai mult de 1.800 de firme care au plecat (n.r. din Catalonia), iar, din șapte firme mari, șase au plecat. Noi credem că primii care vor fi dați afară sunt românii. În Catalonia, este o comunitate mare de români, oficial peste 130.000, neoficial aproximativ 200.000. Noi venim în întâmpinarea lor cu posibilitatea de a se muta în altă parte. Deja au fost familii care au anunțat că săptămâna trecută și-au pierdut locurile de muncă. Unii dintre ei spun că ar dori să se întoarcă în țară, alții că ar dori să meargă în altă zonă a Spaniei. Sunt și familii care spun că vor să se mute în țările nordice”.
Ascultă: