Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoarea raportului Colectiv: Ni s-a spus că datele despre pacienți au fost predate la DSU

colectiv_foto.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Doi  ani de la tragedia de la Colectiv, puține schimbări în bine și, în continuare, controverse și întrebări fără răspuns. Autoarea raportului post-incendiu, fosta consilieră a ministrului Vlad Voiculescu susține, la RFI, că în momentul în care a început să lucreze la analiză, cei din Minister nu i-ar fi pus la dispoziție informații esențiale. Mai mult, i s-ar fi comunicat că datele despre pacienți ar fi fost predate Departamentului pentru Situații de Urgență. 

Până la urmă, spune doctorul Elena Copaciu, raportul a fost făcut pe baza informațiilor primite de la rudele vicitmelor incendiului din clubul Colectiv:

E.C.: Eu am schițat draftul de raport, dar el a fost discutat în cabinet și colegi care au avut observații și le-au exprimat. Ideea este că acesta nu putea fi un raport oficial pentru că din Minister nu ni s-au pus la dispoziție date din care noi să putem trage niște concluzii oficiale. (...) Această analiză a fost făcută într-un final pe baza documentelor medicale puse la dispoziție de Asociația Colectiv. (...)

Rep.: Spuneți că în Ministerul Sănătății au fost oameni... sau că ministerul, așa cum l-ați găsit, nu a vrut să vă dea informații? A fost o chestiune voită sau informațiile nu existau?

E.C.: Nu știu să vă spun dacă nu au vrut sau altul a fost motivul. Cert este că de vreme ce aveam ca obiectiv de elaborat și această analiză, au fost cerute din prima lună date. Inițial ni s-a spus că nu le dețin, că sunt la o altă echipă, care între timp plecase din minister. Și într-un final ni s-a spus că s-au predat toate documentele legate de pacienții din Colectiv la Departamentul pentru Situații de Urgență. Timpul trecea, mandatul nostru era de maximum 6-7 luni și atunci au existat aceste documente, copii ale fișelor medicale pe care Aosciația Colectiv GtG le avea și ni le-a pus la dispoziție ca să putem elabora documentul pe care l-ați văzut. 

Rep.: Nu reușesc să înțeleg cum au ajus la DSU fișele pacienților. 

E.C.: Așa ni s-a spus de la Serviciul Medicină de Urgență din Ministerul Sănătății. 

Rep.: Are un aer de clandestin, de film de categoria B. Practic dvs. lucrați în Ministerul Sănătății și vă întâlneați cu rudele vicitmelor de la Colectiv, care făceau eforturi disperate, cine știe cum, să obțină fișele medicale. Erați o autoritate centrală, totuși. Nu e un non-sens în toată povestea asta pentru cineva din afara sistemului?

E.C.: Sunt pe deplin de acord cu dvs. 

Rep.: Cum au fost așadar obținute fișele medicale de către familiile vicitmelor de la Colectiv?

E.C.: Din datele pe care le am eu au fost copii primite de avocați. 

Asculta AICI interviul integral: