Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raed Arafat la RFI: DSU nu a deținut și nu deține fișe medicale ale victimelor de la Colectiv

Departamentul pentru Situații de Urgență nu a deținut și nu deține informații despre starea pacienților de la Colectiv, afirmă șeful DSU, Raed Arafat, care neagă totodată că ar fi blocat în vreun fel accesul la date solicitate de reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Precizările sunt făcute în contextul în care doctorul Elena Copaciu, consiliera personală a fostului ministru Vlad Voiculescu, a susținut, la RFI, că la momentul la care a început să elaboreze un raport ce viza evenimentele de după intervenția de la Colectiv, cei din minister nu i-ar fi pus la dispoziție anumite date. 

Mai mult, continuă Elena Copaciu, toate documentele ar fi fost predate celor de la DSU (detalii aici: http://www.rfi.ro/social-98893-raport-colectiv). Cei din  urmă susțin, prin vocea lui Raed Arafat, că nu au primit vreo solicitare oficială și că nici măcar nu se știa că la minister se lucrează la un raport: 

Raed Arafat: Dacă se înțelege de la doamna doctor că DSU a blocat accesul la informații, țin să vă anunț că oricine a solicitat informațiile, în mod oficial bineînțeles, noi le-am dat. Noi nu aveam informații extraordinare, noi aveam informații care se corelează doar cu pacienții pe care i-am evacuat în final în alte țări.

Rep: De pildă, fișe medicale aveați?

R.A: Nu, absolut deloc. Nicio fișă medicală despre vreun pacient. Nici nu aveam voie noi să avem fișele medicale. Fișele medicale ale pacienților sunt la spitale. Noi aveam date pe care le-am colectat pentru transferul pacienților de care ne-am ocupat. Aveam datele pacienților internați. Dar în niciun caz nu avem fișe medicale la DSU.

Rep: Dar la momentul transferului unui pacient...

R.A: …o copie a fișei îl însoțește, dar nu rămâne la noi. Medicul care predă pacientul pleacă cu fișa și o predă pe partea cealaltă. Sau cu scrisoarea medicală, dacă nu cu fișa bolnavului.

Rep: Dvs. la acea vreme știați că la Ministerul Sănătății se lucrează la un document de lucru sau un raport despre Colectiv?

R.A: Eu, personal, nu. Eu am doar (...)  raportul de la Guvern la care am și răspuns. Raportul doamnei Copaciu nu țtiu de el, nu îmi aduc aminte deloc să fie cineva întrebat pe linia noastră, a DSU-ului

(…)

Rep.: Cu Ministerul Sănătății ați avut dialog, pe parcursul mandatului guvernului tehnocrat?

R.A.: Eu am avut o relație foarte bună cu domnul ministru Voiculescu. Nu am avut probleme deloc. (…) El a fost voluntar la mine câteva zile când evacuam bolnavii (…). 

Rep.: Și nu vi s-au cerut de către ministru sau de către altcineva din echipa sa informații?

R.A.: Dacă se cereau informații, se dădeau. Noi nu avem informații confidențiale sau secrete în acest sens. Important este în primul rând să fi deținut aceste informații. (…) Noi nu deținem fișe medicale ale bolnavilor  la noi.  

Rep,: …și alte date despre pacienți?

 R.A.: Datele erau doar nume, prenume, unde e internat, care e suprafața arsă și unde pleacă. Astea erau datele de management ale evacuării pacienților către alte țări. Dar nu-mi aduc aminte ca cineva să fi solicitat asta și noi să fi zis nu vi le dăm sau așa ceva. În niciun caz. 

Rep.: Că unul dintre pacienți de pildă ar fi fost contaminat cu o anumită bacterie…

R.A.: Nuuu. Nu avem așa ceva. Asta vă garantez eu: că în niciun caz nu am avut și nu avem așa ceva. Cel puțin în faza în care noi ne-am ocupat niciun pacient nu era contaminat sau infectat în sensul în care noi să avem acolo informații concrete. Eu cel puțin nu stiu de astfel de date. Poate că erau chestii scrise în fișele medicale care au însoțit bolnavii, dar în niciun caz nu au trecut la DSU, să le vadă DSU. (…)

Asculta AICI interviul integral cu Raed Arafat: