Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Michèle Ramis: ”Femeile pot fi factori de bogăție și progres pentru comunități”

michele-ramis.jpg

Ambasadoarea Franței în România, Excelența sa, doamna Michèle Ramis
Ambasadoarea Franței în România, Excelența sa, doamna Michèle Ramis
Image source: 
nineoclock.ro

Miercuri începe la București, Conferința Femeilor Francofone, organizată de România în cooperare cu Organizația Internațională a Francofoniei, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi în prezenţa Secretarului General al Francofoniei, doamna Michaëlle Jean.

Conferința va aborda tematica Participării femeilor la viaţa economică – inovaţie, antreprenoriat şi dezvoltare și va reuni în jur de 450 de reprezentanți guvernamentali, ai societății civile și ai mediului de afaceri, pentru a evidenția contribuțiile femeilor la dezvoltarea economică.

Pozițiile importante în domenii economice, ocupate de femei, sunt factori de progres, le demonstrează performanțele  și pot antrena și alte femei către succes” – o spune la RFI ambasadoarea Franței în România, Excelența sa, doamna Michèle Ramis. 

 

- Care este semnificația acestei conferințe pentru relațiile franco-române și pentru dumneavoastră personal?

- Mai întâi de toate, vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-o oferiți de a vorbi despre o temă foarte importantă pentru mine și pentru țara mea. Este o șansă pentru mine această participare la cea de a doua ediție a Conferinței Femeilor din zonele francofone la atât de puțin timp după sosirea mea la postul de la București. Prima conferință a avut loc la Luxemburg în urmă cu 4 ani. Cred că este foarte important ca țările francofone, în diversitatea lor - sunt 53 de țări de pe toate continentele, plus alte state cu statut de observator - să se concentreze pe chestiunea femeilor pentru a împărtăși diverse practici, lecții, modele, să se mobilizeze. Francofonia are intenția de a se dota cu o strategie pentru drepturile femeilor în societate , pentru a face cunoscute experiențele femeilor, pentru a progresa împreună. Anul acesta, conferința pune accentul pe rolul femeilor în dezvoltarea economică, antreprenoriat, este o abordare foarte pozitivă. Cred că e foarte important să ne dăm seama că, fie că vorbim despre societăți comerciale sau despre administrație, cu cât sunt mai multe femei, cu cât există un echilibru mai bun între bărbați și femei , cu atât administrația și societatea în ansamblu sunt mai eficiente.  

 

- Pot fi țările francofoniei un fel de avangardă în acest domeniu al egalității de gen? Vă întreb și pentru că există exemple foarte diferite la nivelul țărilor francofone, țări care au culturi foarte diferite...

- Într-adevăr, vorbim despre culturi foarte diferite. Dar nu cred că trebuie să existe state care să dea lecții altor state, cred că toate statele francofone trebuie să contribuie în egală măsură. Sigur, prin tradiție, Franța a avut rolul unui motor în chestiunea drepturilor femeilor, dar tocmai diversitatea statelor francofone face posibilă identificarea dificultăților. Țările francofone s-au mobilizat de multă vreme pentru a apăra drepturile femeilor  pentru că au înțeles importanța rolului femeilor în dezvoltarea economică și socială a societății. Și tocmai această diversitate face să avem atât de multe lucruri de făcut împreună. Cred că, prin intermediul francofoniei, putem face cunoscute ideile noastre comune pe toate continentele, putem difuza această cultură a parității, a diversității pe toate continentele. Acesta este avantajul francofoniei.

 

- Tema din acest an a conferinței ține de dezvoltarea economică, inovație, antreprenoriat. Este o temă importantă, mai ales în contextul inegalităților sociale majore din multe state...

- Putem spune că chiar și în țările din afara Europei există femei care ocupă poziții importante. Europa nu deține monopolul în privința femeilor cu poziții administrative importante în țările lor, și în Africa, și în Asia există femei cu poziții înalte. Pozițiile importante în domenii economice ocupate de femei sunt factori de progres, demonstrează performanțele lor , pot dovedi competențe complementare celor ale bărbaților, pot antrena și alte femei în acest sens. Și acesta este un element foarte important pentru că aeseori, problema femeilor este că se subestimează, nu îndrăznesc să vizeze la posturi înalte, deci avem acest rol de model. Până acum, problema inegalității de gen a fost abordată prin denunțarea cazurilor respective de discriminare, dezvăluiri de cazuri de violență împotriva femeilor. Într-adevăr, acestea toate reprezintă o frână în calea dezvoltării rolului femeilor în societate. Dar în același timp, cred că trebuie să existe și o abordare pozitivă, cred că femeile își pot demonstra direct capacitățile,  își pot îmbunătăți performanțele . Această conferință pune accentul pe ideea de autonomizare a femeilor, pe ideea că femeile pot fi factori de bogăție, de progres al comunităților - deci problema inegalității de gen trebuie abordată și în sens pozitiv , în sensul de responsabilizare a femeilor. Și aceasta poate foarte bine completa aspectele celelalte, legate de discriminare și violență.

 

- Care este exemplul pe care Franța îl poate da în privința egalității de gen, pentru statele francofone dar și pentru restul lumii?

- Repet, nu suntem noi deținătorii adevărului suprem și nici nu vrem să dăm lecții nimănui. Este adevărat însă că, din punct de vedere istoric, Franța s-a mobilizat de multă vreme în privința apărării drepturilor omului și deci implicit în privința drepturilor femeilor. Avem politici solide în privința egalității de gen, există strategii , avem chiar și un ministru doamna Marlène Schiappa - ministru secretar de stat pe chestiuni de egalitate de gen, care va participa la conferința e la București . Ea a lansat de altfel în Franța un plan strategic de acțiune pentru egalitate profesională, care include acțiuni preventive, acțiuni de cercetare a modului în care diversele întreprinderi tratează femeile. Entitățile care sunt deschise promovării femeilor vor fi nominalizate la capitolul pozitiv, cele care nu sunt deschise, vor fi nominalizate în mod negativ.  Au fost instituite, de asemenea, a cțiuni de combatere a violenței la locul de muncă și hărțuirii sexuale a femeilor, acțiuni de facilitare a accesului femeilor la viața profesională , de consiliere familială și profesională . Avem, așadar, acțiuni diverse, atât împotriva abuzurilor cât și pentru promovarea egalității de gen. În Franța avem o lege, cu rol de directivă, care impune cote de minimum 40% posturi din consiliile de administrație rezervate pentru femei , la fel în administrația publică există un prag minim. Așadar, am instituit astfel de directive pentru a corecta dezechilibrele. Egalitatea de gen  în Franța este subiectul unei adevărate politici publice, care dă și rezultate palpabile, permițând în mai mare măsură femeilor să-și exercite responsabilitățile și să contribuie la progresul societății.

 

- Profit de prilej pentru vorbi și despre conferința pe care ați susținut-o la Timișoara sub titlul ”Europa - cultură și politică” - așadar iată cultura înaintea politicii. Care este, de fapt,  mesajul acestei conferințe?

- Am vorbit în primul rând despre cultură pentru că în proiectul de refondare a Uniunii Europene pe care l-a prezentat președintele Macron la Sorbona în septembrie, unul din pilonii acestei refondări îl reprezintă cultura. Ideea este că prin cultură, prin cunoașterea mai bună a celuilalt Europa poate fi reclădită. Doar prin cultură putem înțelege că celălalt nu este o amenințare , că diferențele culturale nu reprezintă amenințări, ci o alteritate care poate fi benefică. Doar prin apropierea punctelor noastre de vedere, prin schimbul de informații, se poate ajunge la armonie . Președintele Macron este convins că pentru întărirea Europei este nevoie de întărirea dialogului și a culturii, de exemplu încurajarea studenților de a se pregăti în universități din străinătate, integrarea mai bună a universităților etc. Cultura poate fi cimentul Uniunii Europene . Știm prea bine cât de importante sunt mentalitățile în istorie, câte războaie s-au declanșat din cauza unor neînțelegeri, din slaba cunoaștere, din greșeli de percepție față de celălalt. Și știm deasemenea cât de importantă este o corectă înțelegere pentru a evita conflictele. Prin intermediul Națiunilor Unite, acum statele se cunosc între ele, dialoghează, dar pe vremuri nu exista această comunicare. Acum cunoaștem cultura celorlalți iar asta e esențial pentru evitarea conflictelor. Deci cultura este esențială pentru evitarea unor decizii greșite, evitarea stărilor conflictuale iar în conferința mea de la Timșoara am mers chiar și mai departe - și asta pentru că eu însămi sunt muziciană - am dezvoltat un pic ideea legăturii care există între muzică și politică. Vedem foarte bine cum muzica poate reprezenta raporturile din societate, cum poate ordona sunetele , legile, crea armonie, evita disonanțele etc. Muzica este un limbaj universal care îi poate apropia pe oamenii de pretutindeni, atât din punct devedere social cât și ca factor de pace . Cartea de asemenea este un factor de apropiere și de emancipare , arta plastică etc. În artă se pot spune lucruri care nu pot fi spuse în viața de zi cu zi. Iată deci cum cultura poate fi un instrument politic foarte puternic.

 

- Cum  vedeți Timișoara, acest centru cultural, universitar, dar și cu o viață economică extrem de intensă?

- În iulie, când am sosit în România, prima vizită am făcut-o la Timișoara, pentru că Timișoara este unul din polii intelectuali ai acestei țări, a avut un rol esențial în revoluția din 89. Cred că Timișoara este unul din polii gândirii românești, cu universități importante. Este un oraș cu interesante influențe, dată fiind situarea sa în vestul țării. Este important și din punct de vedere economic , avem acolo un club al oamenilor de afaceri francezi . Vicerectorul universității din Timișoara mi-a dezvăluit o personalitate pe care nu o cunoșteam, un fizician franco-român, care se numește Basarab Nicolescu. El a lucrat în transdisciplinaritate, un subiect care trebuie cercetat mai amănunțit pentru că eu cred că lucrând la apropierea diverselor discipline putem găsi cele mai bune soluții , elibera energii pozitive care pot ajuta la rezolvarea crizelor și dificultăților sociale.

 

Interviul acordat RFI de E. S. doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Franței la București
881