Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kovesi: Dacă se adoptă legile justiției, DNA va investiga doar fapte mărunte

Adoptarea legilor justiției în forma acutală ar urma să afecteze grav activitatea Direcției Naționale Anticorupție, susține șefa DNA. Controlul politic asupra activității procurorilor va face ca aceștia să nu mai poată investiga dosare mari, cu adevărat importante, afirmă Laura Codruța Kovesi, într-un interviu acordat la Rezistența TV.

 

„Dacă acest pachet va fi adoptat în forma pe care am văzut-o, DNA o să investigheze fapte mărunte. Dacă o să mai poată investiga şi alte fapte, mă îndoiesc. În momentul în care va fi un control politic asupra activităţii DNA, tot ceea ce a făcut DNA în ultimul an nu se va mai întâmpla, cred că răspunsul este foarte clar”.

Și Forumul Judecătorilor din România a criticat, recent, pachetul legislativ, despre care susține că va afecta independența justiției. Legile au fost depuse la Camera Deputaților, iar varianta ministrului Justiției a fost modificată de către parlamentarii PSD și ALDE.

Președintele  rămâne implicat în procesul de numire a procurorilor șefi, dar e eliminat din procedura revocării lor.  În cazul propunerii pentru conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, şeful statului are dreptul să refuze o singură dată.Inspecția judiciară ar urma să fie va fi un organ independent, controlat însă de o comisie din care vor face parte mai multe instituții, printre care și Consiliul Superior al Magistraturii.