Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Vânătorii de munte, corpul de elită al Armatei Române

vanatori_de_munte.jpg

Soldați din batalionul de vânători de munte ”Cireșoaia” din Sfântu Gheorghe în timpul unui exercițiu
Image source: 
Wikipedia / public domain

Ziua de 3 noiembrie este sinonimă cu sărbătoarea unei componente de elită a Armatei Române, Vânătorii de munte. O componentă călită în flăcările celor două războaie mondiale și care continuă și azi să se bucure de un mare prestigiu.

Corpul Vânătorilor de Munte a fost înființat în 3 noiembrie 1916, atunci când Marele Cartier General al Armatei Regale Române a decis formarea acestei unități, a cărei bază a fost furnizată de Școala Militară de Schiori din București.

Inițial, Corpul Vânătorilor de Munte a fost format din trei companii, cu un efectiv total de aproximativ 2.000 de soldați pregătiți să lupte în cele mai grele condiții. Corpul Vânătorilor de Munte s-a remarcat în luptele grele care au jalonat retragerea armatei române în Moldova.

În ianuarie 1917, acest Corp a fost reorganizat și mărit, sub forma Batalionului de Vânători de Munte. Acest batalion a dat dovadă de eroism în lupte precum cele de la Târgu Ocna, Cireșoaia și Oituz. După luptele grele din vara anului 1917, efectivele vânătorilor de munte au fost mărite și a fost înființat Regimentul de Vânători de Munte ”Principele Carol”, aflat sub patronajul Principelui Moștenitor Carol al României, viitorul Rege Carol al II-lea.

În perioada interbelică, prestigiul de care se bucurau vânătorii de munte a dus la înființarea a două divizii cu această specialitate, reorganizate ulterior sub forma a patru brigăzi, care erau dotate și cu piese de artilerie de munte.

În Cel de-al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au luptat pe frontul de est pentru eliberarea Bucovinei de Nord, apoi au avansat în Ucraina și au luat parte la campania din Crimeea. Unele unități au ajuns până în Munții Caucaz. După bătălia de la Stalingrad, vânătorii de munte au luat parte la unele dintre cele mai importante operațiuni defensive ale Armatei Române, iar după 23 august 1944 au participat la eliberarea Transilvaniei de Nord. De asemenea, unitățile de vânători de munte au luat parte la bătălii din Ungaria și Cehoslovacia.

Corpul ofițerilor din unitățile de vânători de munte a fost supus epurării politice, după instaurarea comunismului, iar în 1961, a fost desființată ultima brigadă de vânători de munte. Această specialitate militară a fost însă reînființată în 1964.

În prezent, Armata Română are două brigăzi de vânători de munte. Acești militari români au participat la misiuni în Kosovo, Irak și Afganistan, iar opt militari din rândurile lor și-au pierdut viața pe teatrele de operațiuni din Asia Centrală.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 3 noiembrie 2017
395