Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii de familie la RFI: Nu avem condiții elementare. Medicina primară, pe cale de dispariţie

doctor-1228627_960_720.jpg

Image source: 
pixabay.com

Medicii de familie au protestat joi în mai multe județe, nemulțumiți de condițiile de muncă, de lipsa resurselor și de birocrația, susțin ei, împovărătoare pentru pacienți. Au fost pichetate prefecturile și au fost depuse memorii. Un miting de amploare ar urma să fie organizat la mijlocul lunii, în Capitală, la inițiativa nou-formatei Coaliții Solidari pentru Sănătate, din care fac parte și organizații neguvernamentale de profil. Ultimii pe lista susținătorilor sunt cei de la Colegiul Medicilor , care transmit că solicitările medicilor de familie sunt justificate.

Medicina primară  trebuie să fie baza sistemului de sănătate. De multe ori însă, medicii nu au nici măcar instrumentele elementare să pună un diagnostic, spune, la RFI,  Sandra Alexiu, de la Societatea Națională de Medicina Familiei.

În ritmul actual, dacă lucrurile nu se schimbă în bine, în următorii ani, medicina de familie va fi pe cale de dispariție, avertizează medicul Sandra Alexiu:

Sandra Alexiu: Asistența medicală primară, respectiv medicina de familie, pentru că la aceasta ne referim, trebuie să fie baza sistemului de sănătate. Înseamnă că ar trebui să rezolve cam 90% din toate serviciile medicale la nivel de țară, dacă are tot ce îi trebuie, posibilitatea de a pune un diagnostic, de a avea la îndemână mijloace de diagnosticare secundare, paraclinice, electrocardiograf, spirometru, analize de rutină. Dacă (medicul de familie) are toate aceste lucruri la îndemână, poate diagnostica pacinetul imediat și îi poate fixa un tratament, prescrie o rețetă și îl urmărește până când se vindecă. Într-o țară normală asta se întâmplă. În România există numeroase piedici pentru care noi nu reușim să atingem decât 72% in aceste servicii.

Reporter: Vorbiți despre aparatură. De la centru vin programe de asistență medicală primară. Sunt făcute campanii. Ce să înțeleg? Că ministerul lansează o campanie pe care o rostogoleșe către medicul de famili, iar medicul de familie nici măcar nu are echipamentul necesar să facă respectivele consultații?

S.A: Nu avem cu ce să facem investițiile. Tot ceea ce este la noi în cabinet, de la hârtia pe care scoatem rețele la imprimantă, până la toate utilitățile, căldura, calculatorul pe care lucrăm, aparatura, toate sunt investițiile noastre. Nu este vorba despre salariu. Noi nu suntem salariați. Suntem privați. Noi avem venituri. Iar veniturile noastre, ca medici, sunt ceea ce rămâne după ce dăm la o parte din banii care vin de la casa de asigurări toate celelalte, adică veniturile persoanelor pe care le avem angajate, toate utilitățile cabinetului, toate taxele și impozitele angajaților, tot ce înseamnă dotări ale cabinetului, iar la ceea ce rămâne se aplică propriile noastre taxe și impozite. Din acest motiv, în cele mai multe cazuri, ajungem să câștigăm mai puțin decât asistentele noastre. Veniturile acestea depind de mărimea listei de pacienți și de serviciile pe care le putem asigura. Dacă ne referim la servicii medicale performante, noi nu putem atinge genul acesta de performanță și calitate a actului medical. Nu avem condiții să desfășurăm actul medical în condiții normale. Nu este normal ca în această țară să plimbi un pacient pe la trei sau patru medici ca să obții trei, patru scrisori medicale, ca în cele din urmă, să poți să faci o rețetă.

Rep: Câți pacienți are arondați un medic de familie? Există o medie?

S.A: Media este în jur de 1900, dar sunt liste destul de diverse. În România sunt zone foarte izolate și zone rurale unde se poate coborî la 500 de pacienți. Există chiar județe unde limita este mai mică. Există zone unde sunt liste mari pentru că există un singur medic în zona respectivă. Sunt zone urbane unde media este de 1100 – 1150, așa cum este în capitală. Există câteva cabinete în România unde există liste de 4000 – 5000 de pacienți.

Rep: Unde este cheia? Unde este soluția, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau direct la Ministerul Sănătății?

S.A: Fundamentarea de finanțare a asistenței medicale primare se solicită de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. De aceea, noi am făcut nenumărate memorii și întâmpinări la Casa Națională prin care solicităm creșterea finanțării la asiatența medicală primară. De fiecare dată ni s-a promis că se va întâmpla. Ne-am dus la Ministerul de Finanțe și ni s-a spus că niciodată Casa Națională nu a solicitat creșterea finanțării. Pur și simplu am fost mințiți în față.

Rep: Acum ce faceți? Înțeleg că dați un ultimatum.

S.A: Acum solicităm creșterea finanțării la 10% l. Solicităm să ne putem exercita meseria și profesia în condiții de normalitate, de liberalism a profesiei medicale, să fim dezbarați de tot ce înseamnă birocrație și piedici pe care ni le pun în sistem și pentru care nu reușim să asigurăm pacienților noștri un drum normal și firesc, să nu îi mai punem pe drumuri. Uneori nici nu mai apucă să își facă toate drumurile pe care le au de făcut ca să obțină toate aprobările necesare. Solicităm un sistem de protecție socială. Avem colegi care au ieșit la pensie cu pensii de 1100 de lei după 45 de ani de muncă. Este de neacceptat pentru un stat european.

Rep: Dacă aceste solicitări nu își găsesc răpunsurile dorite?

S.A: Vom merge mai departe. În 15 noiembrie avem un miting în București. Vor veni pacienți și medici din toată țara. Mai departe, vom merge până la nesemnarea contractului cu Casa de Asigurări. Vom solicita ca acest contract pe care îl facem cu Casa de Asigurări să  fie un contract personalizat, adaptat medicinei de familie, care este o cu totul altă specialitate față de celelalte, deci un contract referitor strict la medicina de familie. Sunt lucruri prevăzute în strategia de sănătate. Nu vorbim despre o chestiune utopică. Este o strategie adoptată și votată de partidul aflat la guvernare și asupra căreia nu se uită nimeni.

Rep: Cât interes mai prezintă medicina de familie pentru cineva care este acum în facultate?

S.A: Vă dați seama ce interes prezintă din moment ce previziunile noastre, făcute pe cifrele care sunt puse la dispoziție, arată că în anul 2030 doi din trei români nu vor mai avea medic de familie. Acum, 86% dintre noi, sunt medici peste 40 de ani. Din urmă, cel mult 15% este procentul medicilor tineri care vin.

Asculta AICI interviul integral: 

505