Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul Statut al Poliţistului. Ce zic sindicatele şi apărătorii drepturilor omului?

nou_statut_politist_sindicate_drepturile_omului.jpg

Statutul Poliţistului, propus spre modificare (Sursa foto: pixabay.com)
Statutul Poliţistului, propus spre modificare (Sursa foto: pixabay.com)

Proiectul de lege privind Statutul Poliţistului poate fi un pas înainte, dar cu o condiţie: ca documentul să fie aplicat aşa cum a fost negociat cu sindicaliştii. O spune la RFI preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul de Interne, Dumitru Coarnă.

Între altele, proiectul de lege privind Statutul Poliţistului triplează amenzile pentru persoanele care refuză să se legitimeze şi-i pedepseşte cu închisoarea pe cei care împiedică poliţistul să reţină un suspect.

Dumitru Coarnă spune că autoritatea poliţistului nu va creşte doar prin modificarea Statutului: „Nu cred că autoritatea poliţistului va creşte doar prin aceste propuneri, pentru că am văzut câteva propuneri care practic erau şi acum în reglementare. Problema era de aplicare”.

„E un pas înainte, până la urmă ne-am pus de acord pe nişte lucruri de fond, dar până la urmă, Poliţia Română trebuie practic să fie finanţată corespunzător, ca să poată asigura, dacă vreţi, securitatea publică. Presa din Germania ne întreba cum poate fi motivat un poliţist în România, în condiţiile în care salariul este undeva la 400 de euro, nu au dotare corespunzătoare, pistoale cu electroşocuri. Noi mergem în lupta asta cu mâinile goale, efectiv”, declară liderul sindical.

Dumitru Coarnă, despre Statutul PoliţistuluiDe partea sa, directoarea executivă de la APADOR-CH, Nicoleta Andreescu, spune la RFI că per ansamblu, modificările propuse de Ministerul de Interne sunt de bun augur, dar atrage atenţia că unele dintre ele pot lăsa loc unor abuzuri din partea poliţiştilor: „Prin acest proiect se propune o nouă infracţiune şi anume fapta persoanei care împiedică poliţistul să ia anumite măsuri, printre care şi să legitimeze persoane. Sună destul de ciudat ca acela care refuză să se legitimeze să fie considerat ca făcând doar o contravenţie, pe când un terţ care contribuie şi-l ajută pe acesta să refuze să se legitimeze comite o infracţiune”.

„Există o motivare destul de rezonabilă, însă trebuie văzută întotdeauna proporţionalitatea, aşa cum trebuie să ne uităm la proporţionalitatea măsurilor pe care ministerul le propune privind folosirea forţei de către poliţişti”, precizează ea.

Nicoleta Andreescu, despre Statutul PoliţistuluiStatutul Poliţistului a fost pus în dezbatere publică.