
Social
Albastru Atemporal - culoarea anului în România
Culoarea anului este o competiție organizată de ani buni în câteva zeci de state ale lumii. Din acest an, conceptul a fost introdus și în România. Țara vecină Bulgaria este deja la a treia ediție.
Organizatorii au apelat la serviciile a 9 dintre cei mai cunoscuți arhitecți și designeri autohtoni, care au dezvoltat, pe parcursul a mai bine de jumătate de an, patru culori concept. Peste 1.000 de persoane interesate au votat apoi câștigătorul. Proiectul care a strâns cele mai multe voturi este intitulat ” Albastru Atemporal” (39,22% din voturi).
Iată cele patru culori concept (fiecare culoare concept e însoțită de patru culori secundare care o pun în valoare) și descrierea lucrărilor făcută de specialiștii care le-au conceput:
1. Albastru Atemporal - echipa Noha Nicolescu și Hamid Nikola Katrib – CÂȘTIGĂTOR
În arta populară românească, albastrul este considerat, cel mai adesea, simbol al spiritualității. Se asociază cu adevărul, inspirația, creativitatea, liniștea, introspecția și contemplarea. Lipsit de materialitate în sine, albastrul are potențialul de a transforma realul în imaginar. Am căutat o frecvență pe care a vibrat continuu, de-a lungul timpului, spiritul românesc. Am regăsit-o materializată în tradiție, de-a lungul timpului, în culoarea albastră, și am denumit-o Albastru Atemporal.
2. Nude - echipa Martine Claessens și Maria Burachu
Inspirația a venit din dragostea pentru culoare și pentru tradiția românească a meșteșugului și a condus la o propunere care exprimă onestitate, măiestrie și respect: Nude. Cele două designerițe susțin că un trend nu trebuie să se limiteze la granițele unei țări ca să îi fie reprezentativ, ci poate fi o punte care să unească atât membrii aceleiași comunități, cât și comunități diferite.
3. Culoarea Responsabilității - echipa Eliza Yokina și Andrei Butușină
4. Albastru Occident - echipa Eduard Baicu, Ionuț Mândrișcanu și Irina Neacșu
De la influențele și culturile care se întrepătrund în spațiul național și generează un amestec inedit și paradoxal, a apărut și cea de-a treia propunere a proiectului: Albastru Occident. Cei trei arhitecți au explicat că văd România ca pe “o intersecție de influențe și culturi care a generat un amestec paradoxal. Experimentăm extremele, ne însușim contrastele, însă ne-am dorit mereu un context evoluat, așezat și matur. De aceea aspirăm către occident.
Organizatorii concursului spun că lucrurile nu se vor opri aici. ”În fiecare an, în toată lumea, producători mondiali de vopsea, alături de designerii din departamentele de creație anunță culorile anului în lume. Noi am lansat provocarea în România către profesioniștii din domeniu pentru a da spațiu de manifestare creativilor locali în încercarea de a seta trenduri originale, mai apropiate acestui spațiu social și cultural. Ne dorim să transformăm acest proiect pentru România creativă într-unul anual, la care să se alăture și alte domenii care pun accent pe culoare, bun gust și setează trenduri, de la arhitecți și designeri de interior și de obiect - segment profesional care s-a implicat încă din acest an - la regizori și scenografi, producători de mobilier, de decorațiuni și creatori de modă” a declarat Camelia Dragomirescu, de la Policolor România, susținător al proiectul.