Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petre Daea: De ce să nu împușcăm urșii?

urs.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministrul Agriculturii, Petre Daea transmite că situaţia creată de urşii care coboară în localităţi ar putea fi rezolvată inclusiv prin împuşcarea animalelor. Cei care trebuie protejaţi sunt oamenii, a afirmat Petre Daea.

Nu alegem între om și animal. Să considerăm animalul acolo unde trebuie el să rămână, în spațiul lui, în habitatul lui. E o anumită densitate. Să protejăm oamenii, să nu lăsăm animalele. Care e soluția? Să reducem din ei. Da' de ce să nu-i împușcăm?!La Ministerul Mediului sunt, în analiză la acest moment, mai multe solicitări pentru a putea împușca urși. Deocamdată, Ministerul Mediului a aprobat prinderea și împușcarea a doi urși, în județul Brașov, relatează TVR. 

Directorul general al organizaţiei ecologiste World Wide Fund  România, Orieta Hulea, spunea recent,  la RFI că urşii se pregătesc de hibernare şi sunt atraşi de resturile alimentare aruncate de oameni. Orieta Hulea vorbește de un ansamblu de măsuri pe care autoritățile ar trebui să le ia: Este nevoie de o gestionare mult mai bună a deşeurilor. Este nevoie să nu se mai hrănească chiar şi animalele sălbatice pe fondurile de vânătoare, în zone care sunt în proximitatea localităţilor. Este nevoie de o informare a populaţiei foarte bună, ca să ştie cum să-şi protejeze locuinţele, proprietăţile şi pe de altă parte, să ştie cum să reacţioneze în cazul prezenţei unui animal pe proprietatea lor, să nu se apropie foarte mult. Oamenii uneori au tendinţa de a se apropia, de a provoca animalele care se adună la tomberoane şi în zonele de depozitare a gunoiului, pentru că şi urşii au dezvoltat o toleranţă mult mai mare faţă de prezenţa oamenilor, spune experta WWF.