Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rujeola: Epidemie fără sfârșit. Medicii de familie: Trebuie gândită o strategie, nu heirupisme

rujeola_vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Aproape o sută de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate săptămâna trecută. Numărul total de cazuri confirmate în România depășește astfel 9.800, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Mișcarea anti-vaccinare e  tot mai vocală și înrăutățește situația, afirmă, la RFI,  doctorul Sandra Alexiu , de la  Societatea Națională de Medicina Familiei.

Iar campaniile Ministerului Sănătății nu sunt gândite coerent, susține, la RFI,  Sandra Alexiu: 

Sandra Alexiu: De doi an și ceva Institutul Național de Sănătate Publică a atras atenția că este previzibilă o epidemie de rujeolă din cauza scăderii acoperirii vaccinale. Nu ne referim doar la câteva județe. Virusul nu stă cuminte într-un județ. Circulața este extrem de intensă. Aceasta a făcut ca acoperirea epidemică să fie la nivel național. Nu se poate da vina pe lipsa acestui vaccin. Spre deosebire de altele, acest vaccin nu a lipsit. Mai degrabă, putem spune că din cauza numeroaselor bâlbâieli în asigurarea și fluenței vaccinurilor în programul național de vaccinare s-a ajuns la scăderea încrederii părinților în ideea de vaccinare, de sistem sanitar. În România ne confruntăm cu o prăbușire a organizării sistemului de sănătate, a investițiilor în sistemul de sănătate, a asistenței medicale primare. Aici nu s-a investit absolut deloc.

Reporter: Până una alta, comunitățile marginale sunt cele mai afectate.

S.A: Da. Comunitățile marginale sunt singurele la care asistența medicală primară poate ajunge. Noi nu putem să asigurăm vaccinare comunității marginale dacă nu avem acolo medic de familie, asistență comunitară. La ora actuală, în România, nu avem pus la punct un sistem de asistență medicală primară din acest punct de vedere pentru că în asta nu s-a investit. În România, când se discută despre sistemul de sănătate se discută despre ce spitale să mai facem și ce computer tomografe să mai luăm. Prima cauză o reprezintă scăderea încrederii în asigurarea sănătății. Orice om în țara asta nu mai are încredere în sistemul de sănătate pentru că a luat bubuieli zi de zi, ani la rând. În al doilea rând, se datorează creșterii campaniilor de anti vaccinare, ce ridică niște grupuri ce unesc dorința de a trăi în aer liber cu dorința de a restrânge accesul la asistări moderne, cu fundamentalismul religios din anumite puncte de vedere și în anumite culte religioase și cu dorința de a fi contra. Au apărut focare. Mișcarea anti vaccin este intensă în România, mai ales pe partea de social media. Acum începe să iasă la vedere. Apar la televiziuni, în condițiile în care nu sunt puse față în față cu adevărul științific. Sunt inserate sesiuni în conferințe medicale în care acești oameni vin și acaparează o audiență importantă de partea științei. Nu se pune în balanță adevărul științific cu prostiile lansate de pseudo știință pe un fond de populație nemulțumită de un sistem sanitar care nu funcționează și în care nimeni nu investește. E normal să ne trezim cu așa ceva.

Rep: În cotrapondere, campaniile de vaccinare demarate de Ministerul Sănătății, își fac sau nu efectul?

S.A: Ce campanie generată de Ministerul Sănătății? Lucrurile astea s-a întâmplat sporadic, cu un fel de heirup dat pe mail. Când vrei să faci o astfel de campanie, iei caravană, te duci în zona respectivă și faci vaccinare. În momentul în care s-a pus problema de medici, era clar că s-a pus problema de medici de familie care să facă acest lucru. Dar acei oameni trebuiau să plece din cabinetele lor și să le lase de-o parte ca să meargă în acele comunități marginalizate și să vaccineze. Asta înseamnă să disloci niște oameni dintr-un sistem care funcționează  și așa prost. Trebuie să pui ceva în loc. Trebuie gândită o strategie care să funcționeze, nu o chestiune de heirup care să dureze o săptămână, prin mesaje date de la direcțiile sanitare către medici, cu amenințări de genul dacă nu faceți în săptămâna asta vă controlăm și vă dăm amenzi. Noi continuăm să raportăm din două în două săptămâni la direcția sanitară câți am mai vaccinat și atât.

Rep: Când se va termina epidemia de rujeolă?

S.A: Nu aș putea să spun că există un trend de scădere. Se observă o ușoară tendință de a scădea numărul de cazuri, dar, în plus de asta, trebuie corelat și cu circulația virusului în sezonul rece. S-ar putea să fie doar de la mama natură. Dacă recuperarea vaccinării nu s-a făcut în ritmul în care se dorea, dacă nu avem un număr mai mic de oameni nevaccinați, nu ne putem aștepta să scadă epidemia.