Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Pop: Ar putea apărea o a treia sesiune de bacalaureat

Ministerul Educației are în vedere introducerea unei noi sesiuni de bacalaureat, o a treia șansă de promovare a examenului. Ministrul Liviu Pop anunță, într-un interviu acordat agenției Agerpres că aceasta ar putea fi organizată “în luna decembrie, poate februarie „

Avem în ultimii zece ani aproape 2 milioane de români care au finalizat clasa a 12-a. Dintre aceștia, aproape jumătate nu și-au luat bacalaureatul, a explicat ministrul Liviu Pop.

 

O asemenea modificare nu ar urma însă să se ia de pe o zi pe alta: pentru cei care vor da bacalaureatul anul viitor nu se va schimba nimic, a transmis ministrul Educației:

Deocamdată nu putem să vorbim despre modificări. O modificare a examenului la bacalaureat necesită câțiva ani înainte. Elevii de clasa a V-a vor intra sub un nou tip de evaluare națională la mai multe discipline peste patru ani de zile sau trei ani și jumătate, când vor finaliza clasa a VIII-a. În ceea ce privește examenul de bacalaureat, este o problemă foarte serioasă. Avem în ultimii zece ani aproape 2.000.000 de români care au finalizat clasa a XII-a. Dintre aceștia, aproape jumătate nu și-au luat bacalaureatul, mai precis 800 și ceva de mii. Dintre cele 800 și ceva de mii de persoane care nu și-au luat examenul de bacalaureat, 700.000 sunt pe zona liceelor tehnologice. Sunt absolvenți de licee tehnologice. De ce așa de mulți nu și-au luat examenul de bacalaureat? Este o întrebare la care cu toți trebuie să ne răspundem, fapt pentru care aici trebuie să regândim pe de-o parte tipul examenului de bacalaureat. Pe de altă parte, învățământul profesional coroborat cu liceul tehnologic, iar lucrul acesta trebuie să îl facem în noul proiect a legii educației naționale care anul viitor să fie pregătit pentru a intra în septembrie — octombrie în Parlamentul României pentru dezbatere. Este o discuție a de introduce o nouă sesiune de bacalaureat și eu cred că este necesară. Cât de utilă este sesiunea din august deja știm. Am văzut în ultimii zece ani de zile câți absolvenți s-au prezentat în august și câți au luat examenul de bacalaureat. Și anul acesta am avut un număr mare de persoane care s-au înscris și totuși prezența a fost foarte mică. Din punctul meu de vedere, cred că un examen de bacalaureat, o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie fiind vacanța de iarnă. Dar foarte repede, din iulie până în august, în 30-35 de zile nu se produc foarte multe lucruri în cunoștințele elevului sau absolventului și eu cred că o sesiune de bacalaureat, dacă o introducem, va trebui să o gândim în luna decembrie. Dar nu se pune problema pentru decembrie anul acesta. Dacă o gândim, să o gândim pentru anul viitor. Plecând de la realitate, noi o să dăm publice toate datele vizavi de câți s-au înscris, câți au participat, care a fost procentul. Eu cred că din iulie până în decembrie este timp suficient să se pregătească acei care nu și-au luat examenul de bacalaureat.

Întrebat despre veniturile cadrelor didactice, ministrul Educației susține că vor crește în două etape, în lunile ianuarie și martie anul viitor, în concordanță cu legea salarizării unitare.