Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU critică dur condițiile în care sunt ținuți migranții în Libia

humanitarian-aid-939723_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Organizația Națiunilor Unite critică dur condițiile în care sunt ținuți migranții în Libia și susține că felul în care cooperează Uniunea Europeană cu statul nord african este inuman. Libia este punctual central  de plecare din Africa de Nord spre Europa: după implementarea unor acorduri, numărul migranților ajunși pe coastele italiene s-a redus considerabil.

Organizația Națuiunilor Unite critică, într-un comunicat, ororile inimaginabile pe care le îndură mii de migranți din Libia și acuză comunitatea internațională că ar închide ochii la suferința oamenilor.  

“Politica Uniunii Europene  (…) este inumană'” – consideră Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein. “Suferința migranților deținuți în Libia este o ofensă la adresa conștiinței umanității” – adaugă oficialul ONU, care invocă degradarea condițiilor și o situație catastrofală. 

Recent, grupul de contact comun africano-european, for ce reunește 13 țări, a atras la rându-I atenția asupra condițiilor și a insistat pentru soluții. În Libia, de unde se aventurează pe mare migranți ce vor să ajungă în Europa, se estimează că sunt găzduite în tabere mizere în jur de 17 mii de persoane și că alte câteva mii ar fi ținuți în condiții de detenție. 

Specialiștii ONU susțin că  migranții sunt expuși la extorcare, sclavie și foamete, fiind o resursă de câștig pentru organizații infracționale organizate. 

Acordul dintre Paza de Coastă libiană și Italia, criticat de organizațiile neguvernamentale umanitare pentru că ar facilita abuzurile, a dus însă la o scădere mai mult decât vizibilă a numărului celor ajuși pe coastele europene. Potrivit datelor oficiale, în luna august au ajuns în Europa, din Libia, de cinci ori mai puțini migranți, comparative cu aceeași lună a anului trecut.