Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce atribuţii va avea Avocatul Copilului?

ce_atributii_avocat_copil.jpg

Avocatul Copilului, la un pas de înfiinţarea efectivă (Sursa foto: pixabay.com)
Avocatul Copilului, la un pas de înfiinţarea efectivă (Sursa foto: pixabay.com)

Avocatul Copilului va avea nevoie de o finanţare adecvată, pentru a-şi putea realiza misiunea cu succes. O spune la RFI directorul de programe de la organizaţia Salvaţi Copiii, George Roman. O dezbatere pe această temă a avut loc joi la Palatul Parlamentului, iar una dintre concluzii a fost că e nevoie de un lobby serios la instituţiile statului, pentru asigurarea finanţării.

George Roman explică exact ce atribuţii va avea Avocatul Copilului: „În ceea ce priveşte conflictele cu administraţia publică, ele sunt diverse, de la refuzul de a emite anumite acte, care reprezintă un drept al cetăţeanului, al copilului sau al familiei, până la refuzul de a intra într-o instituţie de învăţământ sau de a primi asistenţă medicală pe diferite motive, care de cele mai multe ori sunt motivaţii birocratice şi nicidecum situaţii obiective de refuz”.

„Avocatul Copilului poate primi petiţii, plângeri, din partea copiilor sau din partea reprezentanţilor lor şi trebuie să intervină, să medieze conflictul, să ceară sau să recomande administraţiei publice să procedeze într-un anumit fel, pentru ca dreptul să nu-i mai fie încălcat sau să fie respectat”, declară directorul de programe de la organizaţia Salvaţi Copiii.

Instituţia Avocatul Copilului şi-ar putea începe activitatea din luna ianuarie, dacă Senatul şi Camera Deputaţilor vor vota proiectul adoptat luna trecută de Guvern.

 
George Roman, despre Avocatul Copilului