Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce s-au scumpit alimentele: înțelegeri anticoncurențiale sau creșteri explicabile?

Ministrul Agriculturii spune că a sesizat Consiliul Concurenței în privința scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne și produse lactate. Petre Daea spune că analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri. El susține că "a luat la pas" mai multe piețe și magazine din București și a constatat "anomalii și lucruri de neînțeles", în condițiile în care nu au fost înregistrate creșteri în costurile de producție, însă prețul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri.

”Inițiativa ministrului este foarte bună” comentează, la RFI, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. Dragoş Frumosu identifică un ”joc” la nivel internațional, din care de câștigat au producătorii: ”Și mie personal mi se par suspecte. Mi se pare un joc concertat din timp, bine gândit la care o parte din producătorii români s-au aliniat. (...) Mi se pare un joc sigur european, dacă nu și internațional. Discutăm despre unele lucruri începute în urmă cu cel puțin un an de zile vizavi de rezerve de unt în Frața, Anglia șamd”.

Ascultă:O opinie diferită are președintele Federației Patronale din Industria Alimentară Romalimenta. Sorin Minea susține că scumpirile sunt explicabile. ”Nu cred în teoria conspirației internaționale”, spune liderul Romalimenta, care atrage atenția că instituția Consiliului Concurenței nu poate analiza decât prețurile practicate în România, care sunt influențate, însă, de cele de la nivel european: ”În clipa în care acest fenomen are loc în toată Europa, cel care trebuie întrebat e producătorul. E teoria conspirației, nu știu dacă e un joc european, mondial, planetar. Eu nu pot să văd decât un singur lucru: evoluția prețului în comunitatea europeană. Domnul ministru Daea poate sesiza Consiliul Concurenței”, spune Sorin Minea, care spune că nu știe nimic despre înțelegeri anticoncurențiale în sectorul alimentar.

Ascultă: