Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi reguli de intrare în Schengen, adoptate la nivelul UE. Și România e afectată

Subiectul extinderii Schengen figura în proiectul agendei miniṣtrilor de interne, dar a fost retras

Țările membre ale Uniunii Europene au adoptat, luni, reguli noi privind sistemul de intrare-ieșire din Spațiul Schengen. Din acest sistem vor participa iși România și Bulgaria, chiar dacă cele două țări nu sunt încă membre ale spațiului de liberă circulație, informează caleaeuropeana.ro.

”Noile norme vizează o mai bună monitorizare a persoanelor care intră în Spațiul Schengen. În plus, se dorește reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră și îmbunătățirea calității acestor verificări”, explică, la RFI, Robert Lupițu, de la CaleaEuropeana.ro. În plus, poate cel mai important obiectiv este, spune el, consolidarea securității interne și a luptei împotriva terorismului: ”Sunt noi modalități de înregistrare a cetățenilor care nu sunt din interiorul UE pe criterii de nume, documente de călătorie, amprente și imagini faciale. Va fi permisă trecerea rapidă a frontierelor, ajutând totodată și la identificarea posibililor teroriști sau rău-făcători”.

Ascultă:La rândul său, după adoptarea proiectului, Andres Anvelt, ministrul de interne al Estoniei, țara ce deține președinția rotativă a Consiliului a declarat: “Un control strict al frontierelor noastre externe este esențial pentru buna funcționare a spațiului Schengen. Sistemul de intrare/ieșire va contribui la îmbunătățirea controalelor la frontierele externe, la o mai bună identificare a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere și la consolidarea luptei împotriva terorismului”.

Concret, sistemul de intrare/ieșire va contribui la: 1) reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră și îmbunătățirea calității acestor verificări, prin calcularea automată a șederii autorizate pentru fiecare călător, 2) asigurarea identificării sistematice și fiabile a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere, 3) consolidarea securității interne și a luptei împotriva terorismului, permițând autorităților de aplicare a legii accesul la istoricul călătoriilor.

Consiliul și Parlamentul European trebuie acum să semneze regulamentul adoptat. Noul sistem ar trebui să fie operațional înainte de 2020.

Ascultă explicațiile lui Robert Lupițu, de la caleaeuropeană.ro: