Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orașele britanice, excluse din proiectul Capitală Europeană a Culturii

Oraşele britanice  nu mai pot candida pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023, ca urmare a Brexitului, a confirmat Comisia Europeană. Decizia executivului comunitar vine la scurt timp după ce mai multe localități britanice își finalizaseră dosarele de candidatură. 

După ce am consultat serviciile relevante ale Comisiei, vă aducem la cunoștință că, în lumina retragerii din Uniunea Europeană, participarea Regatului Unit în programul Capitală Europeană a Culturii nu mai este posibilă”, a transmis executivul comunitar, într-o scrisoare citată de Politico. 

Belfast, Nottingham, Leeds sau Dundee sunt printre orașele care, la sfârșitul lunii trecute, tocmai își depuseseră candidaturile. Oficialii britanici se arătau optimiști și aduceau în discuție argumentul că și alte orașe din afara Uniunii au deținut, în trecut, acest titlu: Reykjavik, în anul 2000, Stavanger, în 2008 și Istanbul, în anul 2010. 

Acum, presa britanică relatează că respectivele candidaturi au fost puse la punct din banii contribuabililor. De altfel, mizele sunt în primul rând economice: Liveropool de pildă, care a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2008, a raportat venituri de peste 750 de milioane de lire sterline, după ce a investit în jur de 170 de milioane. 

Anul acesta, Aarhus, din Danemarca, şi Paphos, din Cipru, sunt Capitale Europene ale Culturii. Capitale Europene ale Culturii în 2023 urmau să fie alese din Marea Britanie şi Ungaria.