Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste în România și diaspora; între motive – modificarea legilor justiției

protest_2.jpg

Semnatarii apelului spun că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei postcomuniste
Semnatarii apelului spun că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei postcomuniste
Image source: 
RFI

Noi proteste sunt anunţate pentru duminică seară în Bucureşti şi în zeci de oraşe, la chemarea a 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi a confederaţiilor sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa. ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE.

UPDATE 20h08 Aproximativ 10.000 de protestatari, potrivit unor surse citate de Agepres, participanți la mitingul organizat în Piața Victoriei, au pornit în marș, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, spre Piața Romană.

News.ro vorbește despre 15.000 de participinați la protest. Agenția relatează că între protestatari și jandarmi au avut loc ciocniri.

Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piața Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. Numărul forţelor de ordine prezente la protestul din Bucureşti este impresionant, depăşind cu mult ceea ce a fost la protestele de până acum. Zeci de jandarmi merg în faţa coloanei de oameni.

După îmbrânceli cu manifestanţii şi după ce caii au devenind foarte agitaţi, jandarmii călare s-au retras la o distanţă de siguranţă.

_______________________________________________________________________________________________

Organizatorii manifestațiilor îndeamnă lumea să ceară în stradă retragerea legilor justiţiei, respingerea în Parlament a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. ”Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat”, spun iniţiatorii protestelor.

Protestele sunt programate duminică, de la ora 18.00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris. În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament, cu mesajele ”Nu scăpaţi!” și ”Demisia!”.

Semnatarii apelului lansat pe Facebook, între care se numără Platforma România 100, Corupţia Ucide, Centrul Român pentru Politici Europene și Freedom House, spun că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010. ”PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat”, se arată pe pagina evenimentului.

”Confiscarea politică a sistemului de justiţie, capturarea statului de către o mafie politică care slăbeşte legislaţia anticorupţie pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic şi instituţional declanşat de Guvern împotriva societăţii civile, atacurile majorităţii parlamentare împotriva aliaţilor din NATO şi UE, haosul fiscal şi deprecierea accelerată a leului, creşterea preţurilor şi a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene şi NATO. Consecinţele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunităţii politicienilor şi a sărăciei”, se arată în apel.

Organizaţiile civice care îi cheamă pe oameni să protesteze din nou în stradă, duminică, spun că România este călcată în picioare, coaliţia de guvernare nesocotind sau ignorând opiniile şi interesele legitime ale societăţii civile şi reprezentanţilor puterii judecătoreşti care s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiţiei.

”Singura preocupare permanentă a guvernării sunt drepturile infractorilor, şi deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furaţi. Numirile în funcţii publice ne-au adus persoane de o incompetenţă flagrantă şi cu un nivel de moralitate cel puţin discutabil. România este astăzi în situaţia în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel naţional sau de sector. Ca urmare, angajaţii sunt din ce în ce mai puţin protejaţi, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona ţărilor de la Estul Uniunii Europene”, mai arată iniţiatorii protestului.

Ei mai spun că de la 1 ianuarie salariaţii sunt lăsaţi la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuţiilor, dar şi pentru finanţarea sistemului de pensii şi cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuţiile, dar şi pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile.

”Pe scurt, actuala coaliţie de guvernare susţine hoţia, ineficienţa, haosul şi lipsa de transparenţă, invocând câştigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru şi al copiilor noştri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanţă pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă naţională din care ne vom reveni în decenii.Pentru toate acestea chemăm românii în stradă pentru o luptă paşnică a României cinstite cu hoţia, autoritarismul şi sărăcia. Cerem demisia Guvernului Dragnea-Tudose şi a principalilor vinovaţi pentru actuala stare de fapt - domnii Dragnea şi Tăriceanu - din funcţiile de preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului. Fără aceste demisii, şansele românilor de a trăi într-o societate aşezată şi prosperă, bazată pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste şi competenţă vor fi iremediabil distruse”, adaugă semnatarii apelului lansat pe Facebook.