Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste de amploare în Bucureşti şi în zeci de oraşe din România

alberto.jpg

Proteste București, 26 Noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
Alberto Groșescu

Zeci de mii de protestatari participă la mitingul  din București organizat în Piața Victoriei, și care continuă în marș, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, spre Palatul Parlamentului. Numărul participanților a crescut constant și considerabil de la ora 18.00.

Actualizare 5.   Câteva mii de persoane au protestat în zeci de oraşe ale ţării, majoritatea pornind în marş pe străzile localităţilor. Scriitorul şi eseistul Mihai Şora s-a alăturat protestatarilor de la Alba-iulia, iar la Sibiu numărul participanţilor a depăşit cinci mii, în momentul de vârf al manifestării. În multe dintre oraşe manifestaţiile s-au încheiat, notează agenția news.ro

Actualizare 4. Fostul premier Dacian Cioloş participă la protestul din Bucureşti. Potrivit news.ro, Dacian Cioloș susține că este în stradă pentru a se război pe legile justiţiei, fiindcă sunt câţiva lideri politici care au probleme cu justiţia şi care sunt gata să facă orice pentru a-şi apăra interesele personale, inclusiv de a pune în pericol credibilitatea şi stabilitatea României.

Actualizare 3. În jurul orei 21.00, primii protestatari au ajuns în fața Palatului Parlamentului.

Actualizare 2. Măsurile Guvernului, legate de justiţie şi fiscalitate, au scos în stradă, duminică seară, zeci de mii de oameni. Sunt proteste în multe alte oraşe din ţară, dar şi în străinătate.

Actualizare 1.  În București, La Universitate protestarii s-au oprit pentru câteva minute și au ținut un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit în Decembrie 1989, după care au cântat imnul național.

Peste 15 mii de oameni au plecat din faţa Guvernului spre Palatul Parlamentului estimează news.ro, totuși potrivit mai multor televiziuni , printre care TVR, numărul protestarilor în jurul orei 20.00 a depășit 20 mii de persoane. Pe drum au fost şi incidente din cauza unui lanţ al jandarmilor călare.

În capitală manifestanții au ocupat două benzi de circulație de pe Bulevardul Catargiu, care leagă Piața Victoriei de Piața Romană. În paralel cu protestatarii până la un moment dat  jandarmii au fost călare,.După îmbrânceli cu manifestanţii şi după ce caii au devenit foarte agitaţi, jandarmii călare s-au retras la o distanţă de siguranţă. Totuşi, zeci de jandarmi şi poliţişti merg în faţa coloanei de manifestanţi.

Momente tensionate între protestatari și jandarmi au avut loc la Piața Romană, când s-a încercat direcționarea mulțimii pe o singură bandă de mers, potrivit Agerpres.

Circulația a fost oprită pe mai multe bulevarde din capitală.

Manifestaţii au loc duminică seară în zeci de oraşe din România, dar și din străinătate la invițiativa mai multor grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale, printre ele Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa. Motivele pentru proteste: retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, notează news.ro