
Social
Curtici-Simeria, tronsonul unde trenul ar trebui să zburde. Nu zburdă
cale_ferata.jpg

La acest moment nimeni nu știe exact cât la sută din acest proiect s-a realizat, afirmă Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructura. Cert e că deși Ministerul Transporturilor promite viteze de 160 de kilometri pe oră, în lipsa sistemelor de semnalizare moderne, trenurile vor circula în continuare sub acest potențial, explică reprezentantul organizației neguvernamentale:
Ca să se circule cu 160km/h îți trebuie și sistemul de semnalizare finalizat, implementat. Pentru segmentele acestea care sunt în construcție, chiar dacă fizic lucrările la ceea ce înseamnă infrastructura efectivă de transport sunt aproape de final, acest celebru sistem de semnalizare este în urmă. Le construiește altcineva. Sunt contracte separate.
Nu în ultimul rând, statul român pare încă incapabil să atragă fonduri europene, chiar dacă are la dispoziție aproape 6 miliarde pentru Infrastructură, iar cofinanțarea a scăzut, de la 25 la 15%, mai spune Ionuț Ciurea:
Chiar dacă această cofinanțare a scăzut, în continuare fondurile se atrag greu. Trebuie să avem tot ceea ce însemană birocrație, avize, rezolvate. Trebuie să avem licitații pregătite bine. Să avem studii de fezabilitate bine făcute. Sunt foarte multe blocaje birocratice care trebuie rezolvate pentru a atrage aceste fonduri. Până în momentul ăsta avem undeva pe la 5% fonduri atrase.
Ascultă AICI interviul integral: