Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blocarea conturilor de FB în timpul protestelor: Războiul bulelor sau eroare tehnică?

facebook.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Mai multe conturi de Facebook au fost blocate recent, înainte și în timpul ultimelor manifestații antiguvernamentale. Au fost suspendate temporar inclusiv conturi care aparent nu transmiteau mesaje triviale sau conturi prin intermediul cărora se transmiteau imagini în direct de la protest: în consecință,  mai multe voci au susținut că ar fi fost o acțiune coordonată. 

Scenariul este plauzibil. Dar, în egală măsură, poate fi vorba și de un rateu tehnic al rețelei de socializare, explică la RFI, Dragoș Stanca, specialist în comunicare online. 

Suspendarea conturilor a fost fie rezultatul unui război al bulelor, respectiv al susținătorilor și opozanților coaliției la guvernare, fie o eroare de interpretare a programului informatic pe baza căruia funcționează Facebook, concluzionează Dragoș Stanca: 

E destul de evident că față de o perioadă normală în care există permanent conturi blocate există un spike, o creștere evidentă a frecvenței conturilor blocate. (…)  Ca rețeta produselor de larg succes și rețeta din spatele Facebook este secretă. (…) Pot să fac câteva supoziții educate, să zic așa . Una dintre acestea e legată de faptul că a fost o acțiune într-un fel sau altul coordonată de a suspenda anumite conturi în mod correct, adică respectând regulile, chiar dacă neștiute, dar intuite, ale Facebook. Dacă au existat anumite grupuri ale celor care nu susțin manifestațiile….s-au organizat și au stabilit nște ținte virtuale și au raportat masiv acele conturi sau eventual chiar pagina evenimentului. Ar fi putut, din punct de vedere tehnic, să creeze niște bătăi de cap roboțeilor și algoritmilor Facebook. (…) Cel mai probabil volumul (sesizărilor) are un rol important (…) Pe de altă parte există anumite vulnerabilități care pot fi exploatate cu rea-voință: Facebook-ul în Termeni și Condiții specifică faptul că evită spamarea utilizatorilor de anumite evenimente, pentru că sunt oameni care abuzează. De exemplu creează un eveniment pentru un concert. Trimit acel eveniment ca să se viralizeze. Iar Facebook încearcă să asigure o distribuție optimă și cât mai corectă a tuturor evenimentelor care se întâmplă. Ei, dacă în acest caz evenimentul care anunța manifestațiile a fost într-un fel sau altul, într-un mod natural sau pur tehnic, semnalat ca fiind de natură spam, e posibil ca toți cei care au sheruit evenimentul să fie considerați de roboți ca fiind spameri. 

(...) E posibil să fie pur și simplu un război al bulelor, așa cum e posibil să fie o acțiune combinată. Uneori adevărul e mai banal ca orice teorie a consiprației. E posibil ca tehnic Facebook să fi avut un rateu. 

Ascultă AICI interviul integral: