Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iasi, Maternitatea Cuza Voda: Doi bebelusi infectati cu Klebsiella au murit

bebe.jpg

Iasi, Maternitatea Cuza Voda: Doi bebelusi infectati cu Klebsiella au murit
Iasi, Maternitatea Cuza Voda: Doi bebelusi infectati cu Klebsiella au murit

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi conducerea Maternităţii "Cuza Vodă" din oraş au declanşat anchete după ce doi bebeluşi născuţi prematur au murit în unitatea medicală după ce au fost infectaţi cu bacteria Klebsiella, iar alţi doi se află sub supraveghere medicală, după ce ar fi fost infectaţi cu aceeaşi bacterie.

Cei doi bebeluşi care au decedat cântăreau la naştere 1.700 de grame, respectiv 1.100 de grame si se aflau în Centrul de Terapie Neonatală din cadrul Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi. Alţi doi bebeluşi aflaţi în spital se află sub supraveghere medicală, suspectându-se că ar fi infectaţi cu aceeaşi bacterie.

Medicii de la Maternitatea "Cuza Vodă" au confirmat că moartea bebeluşilor ar fi cauzată de infecţia cu bacteria Klebsiella, dar au precizat că probele bacteriologice luate în interiorul spitalului de pe echipamente, dar şi de la cadrele medicale, nu au confirmat existenţa bacteriei, ceea ce ar însemna că infecţiile ar putea proveni din exteriorul unităţii medicale.

"Am declanşat o anchetă şi noi, în maternitate, dar şi cei de la DSP. Toate testele făcute şi la noi, şi la DSP, adică cele preliminare, au ieşit sterile. Infecţia cu Klebsiella poate fi adusă de oricine din exterior, ea nu a fost găsită pe suprafeţe şi pe echipamente. Acest germene este unul extrem de agresiv, prematurul nu are cu ce să se apere, pentru că el nu vine cu nicio zestre imunologică. Una este un copil născut la termen, care are capacitate de apărare, şi altceva este un prematur care nu se poate apăra“, a declarat, joi, directorul medical al Maternităţii "Cuza Vodă" din Iaşi, Maria Stamatin.

Ea a adăugat că în spital toate echipamentele sunt sterilizate corespunzător şi că există protocoale de îngrijire clar stabilite, ssusţinând că este posibil ca bacteria să fi fost adusă în spital de către aparţinătorii copiiilor. 

La rândul său, managerul maternităţii ieşene, Robert Dâncă, a declarat că este "o situaţie nefericită", dar că medicii au făcut tot ce este posibil ca bebeluşii să rămână în viaţă.