Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paradă militară impresionantă și la Iași

Peste 10.000 de ieșeni au sfidat vineri vremea ploioasă și au participat la evenimentele prilejuite de sărbătoarea Zilei Naționale a României. 1 Decembrie a fost marcat printr-un un spectacol folcloric, urmat de un ceremonial militar. Cele 5.000 de porții de fasole cu cârnați, ceaiul și vinul fiert au fost împărțite celor care au rezistat până la final.

Mii de stegulețe tricolore au foste fluturate în Piața Palatului Culturii din Iași, iar un grup de ieșeni a afișat un banner de susținere a construcției autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Rând pe rând, autoritățile locale și județene, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai celui academic au rostit discursuri pe scena special amenajată. O scurtă alocuțiune a fost susținută și de un elev olimpic național la Geografie, Călin Vameșu.

Imediat după ieșenii au asistat la una dintre cele mai ample parade militare, la care au luat participat reprezentanţii tuturor categoriilor de arme prezenţi în garnizoana Iaşi, Inspectoratul Județean de Poliție, jandarmii și pompierii ISU.

La încheierea momentului aniversar din Piața Palatului, cele 5.000 de porții de fasole cu cârnați au fost distribuite într-un timp record.

La Iași, manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale se vor încheia diseară, cu ceremonialul retragerii cu torţe.