Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Român din Germania, după incendiul din Bergkamen: Este oraşul în care Frauke Petry (AfD) şi-a dat Bacalaureatul

roman_germania_incendiu_bergkamen.jpg

Bergkamen, oraş din nord-vestul Germaniei
Bergkamen, oraş din nord-vestul Germaniei

Cum este privit incendiul din Bergkamen de un român stabilit în Germania? Alexandru Lemnaru, arhitect din Dortmund, povesteşte la RFI cum au decurs evenimentele până acum.

Un incendiu puternic a afectat vineri o clădire din localitatea germană Bergkamen, în care locuiau şi români.  33 de persoane au fost spitalizate, şapte se află  în stare gravă. Potrivit presei germane, focul a fost pus intenţionat.

Alexandru Lemnaru, arhitect stabilit la Dortmund, spune la RFI că ”presa locală a scris că în noaptea de joi spre vineri, la ora 12.26 a fost acest telefon, care a ajuns în primul rând la Pompieri, după care la Poliţie. Telefonul a fost dat de la o brutărie din imediata apropiere a acestei zone industriale, unde se găseşte acest bloc în care locuiau românii şi am impresia că şapte sau opt persoane din Moldova. Tocmai am văzut un interviu cu cele două persoane, o tânără care lucrează la brutărie, cu un tânăr, care au fost primii la faţa locului. Au văzut prima dată maşina incendiată în faţa blocului, după care au văzut fum ieşind din diferite locuinţe de la parter şi de la etajul 1, au pus o scară şi au încercat să ajute, să evacueze primii locuitori, până când au ajuns pompierii la faţa locului”.

Întrebat dacă evenimentul de vineri îl îngrijorează sau dacă-l priveşte ca un fapt divers, arhitectul a răspuns: „Îngrijorat sunt din punct de vedere al faptului că apărem ca români de multe ori numai cu ştiri negative. Lucrez ca arhitect de mulţi ani în construcţii şi trebuie să relatez faptul că sunt foarte mândri de românii care lucrează la noi pe şantiere şi chiar vorbind cu foarte multe trusturi de construcţii din Germania, sunt foarte mulţumiţi de munca pe care o prestează românii noştri. Bineînţeles că şi aici bănuiesc că este faptul de muncă legală pe anumite şantiere din apropiere, avem o situaţie foarte dificilă în construcţii, se construieşte foarte mult, se caută mână de lucru, vin foarte mulţi români cu contracte oficiale să lucreze aici şi nu pot să relatez decât lucruri pozitive şi sunt chiar mândru să aud aşa ceva. Nu mă simt în nici un fel nesigur. Bineînţeles că există poate la un moment dat şi o anumită senzaţie cauzată de această hărnicie, să zic aşa, că sunt români de-ai noştri, care sunt dornici să câştige bani şi sunt foarte sinceri, silitori şi foarte harnici pe şantierele pe care le-am văzut”.

Există în acea zonă organizaţii extremiste active? „Ce se întâmplă, este cunoscut faptul că situaţia politică în oraşul Bergkamen, este oraşul în care Frauke Petry, fosta şefă a partidului AfD şi-a dat Bacalaureatul. La alegerile din mai 2017, acest partid a ieşit pe locul trei, ceea ce este frapant pentru zonă. SPD a ieşit pe locul întâi, având şi primarul oraşului, pe locul doi a ieşit CDU, însă pe locul trei cu aproape zece procente din cei care au ales a ieşit acest partid. Al doilea lucru care mă frapează este un fost interviu din ultimele luni, al lui Frauke Petry, în care critică aceste „no go area” din acest oraş Bergkamen, unde şi-a dat ea Bacalaureatul şi pe care-l cunoaşte foarte bine”, spune Alexandru Lemnaru.

Alexandru Lemnaru, despre incendiul din Bergkamen
467