Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanțul minivacanței de 1 decembrie: 88.000 de turişti au cheltuit 9,4 milioane de euro

poarta_3.jpg

Poarta a treia a Cetății de la Alba Iulia
Sursa imaginii: 
Wikipedia / public domain

Peste 88.000 de turiști români au plecat în diverse destinații din țară în minivacanța de 1 Decembrie. Împreună au cheltuit aproximativ 9,4 milioane de euro pe cazare și servicii de masă, reiese dintr-o analiză a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), notează news.ro

S-a înregistrat și o premieră după 1989: pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele din străinătate. Este vorba de o nouă tendință în turismul românesc, se arată în comunicatul organizației

Turiștii au profitat de tarifele cu până la 70% mai mici decât cele din timpul Sărbătorilor de iarnă și de faptul că au avut mai multe zile libere decât în alți ani. Din datele centralizate de către FPTR reiese că mai mult de 88.000 de români au plecat în vacanțe în țară în această perioadă, cei mai mulți dintre ei au fost în marile orașe și în stațiunile montane", potrivit unui comunicat al FPTR citat de news.ro

Organizația a calculcat cheltuiala medie pentru cazare și mesele incluse a turiștilor români care au preferat destinațiile interne fiind vorba de aproximativ 350 de lei pe sejur, în creștere cu 5% față de anul trecut.

Cheltuielile suplimentare, cu drumul și distracția, a fost în medie, de 300 lei pe sejur, pentru fiecare turist.

Aceeași analiză arată că pentru prima oară în ultimii 27 de ani, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele în orașele turistice europene.

Spre deosebire de anii în care turiștii români optau pentru city break-uri în orașele din Europa, în minivacanța de 1 Decembrie din acest an aproximativ 39.000 de români au preferat să aleagă și orașele din România, cele mai căutate city break-uri interne fiind la Alba Iulia, Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Tarifele pentru pachetele promoționale de 1 Decembrie au variat între 359-800 lei/persoană.

Potrivit FPTR, vacanțele în stațiunile balneare sunt ceva mai scumpe decât cele din zona de munte, deoarece gama de servicii este mai extinsă, incluzând și acces la centrele spa. Cei 28.000 de turiști au beneficiat de oferte speciale care au inclus cazare 3 nopți de cazare cu mic dejun și acces spa. Tarifele s-au situat între 300 și 865 de lei, în funcție de categoria pentru care a optat fiecare turist.

În ceea ce privește turismul montan, gradul de ocupare în stațiunile montane tradiționale (Valea Prahovei, Poiana Brașov) a fost de 80-90% în aceste zile, astfel peste 20.000 de turiști au ales destinațiile montane. Tarifele în stațiunile de la munte din această perioadă au variat între 270 și 500 de lei/persoană pentru 3 nopți de cazare cu mic dejun și o cină tradițional românească în seara de 1 Decembrie. Stațiunile cu cele mai mici tarife pentru minivacanță de 1 Decembrie au fost Bran și Bușteni.

Analiza mai  arată că în pensiunile din zonele rurale tarifele au rămas neschimbate. Spre exemplu, la o pensiune din Bran un pachet promoțional cu 3 nopți, mic dejun și cină tradițională de 1 Decembrie a ajuns la 275 de lei/persoană.

Totodată, în analiza Federației se precizează că perioada liberă de 4-5 zile a permis și deplasări în destinațiile externe de city break, în marile orașe europene, dar și în zone cu climă mai blândă sau în destinații în care au loc evenimente, cum ar fi Târgurile de Crăciun, concertele și spectacolele. Cu toate acestea, unele orașe căutate în anii anteriori nu se mai afla pe lista preferințelor, din cauza tensiunilor sociale și economice.

FPTR susține că de la an la an, tot mai mulți turiști români preferă să își organizeze plecările pe cont propriu, rezervările pentru biletele de avion sau pentru cazare fiind făcute direct la compania aeriană, la structura de cazare sau apelând la un portal de rezervări.

"1 Decembrie se situează, ca număr de turiști, în topul sărbătorilor nereligioase dintr-un an, alături de 1 Mai. Românii au fost atenți la cheltuielile pentru deplasări în această perioadă, deoarece minivacanța de 1 Decembrie este foarte aproape de sărbătorile de iarnă, pentru care vor cheltui alți bani. De asemenea, minivacanța este un bun prilej pentru a vizita părinții sau rudele din altă localitate. De aceea, foarte mulți români au preferat în această perioadă să se deplaseze în excursii de o zi sau să își petreacă această minivacanță la prieteni și rude, ceea ce a determinat un trafic sporit pe șosele, dar asta nu înseamnă neapărat un flux sporit de turiști", a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv FPTR.

În comunicat se mai precizează că datele sunt aproximative și au fost obținute pe baza estimărilor furnizate de membrii FPTR și a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.