Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S-a comis asupra unor români un atentat xenofob?

bergkamen.jpg

Incendiul din Bergkamen
Image source: 
captură video TV/WDR

Procuratura investighează dacă la Bergkamen a fost vorba despre un atentat sau despre un accident care a produs incendiul imobilului în care locuiau muncitori constructori, dintre care 33 erau cetăţeni români şi 8 cetăţeni moldoveni.

„În momentul de faţă s-au început investigaţiile pentru a stabili dacă este vorba despre o tentativă de omor premeditat. Căutăm, de asemenea, să stabilim cine e vinovat de incendierea imobilului. Investigaţiile merg în toate direcţiile.”

Această declaraţie aparţine procurorului, Felix Giesenregen, de la Parchetul din Dortmund. Într-un interviu acordat postului public de televiziune WDR, din land-ul vestic Renania de Nord-Vestfalia, Giesenregen a mai spus că deocamdată nu există vreo persoană suspectată de a fi incendiat casa în care erau cazaţi peste 30 de muncitori constructori. În consecinţă, cercetările care au fost demarate sînt îndreptate contra unui individ neidentificat - respectiv unor indivizi neidentificaţi.

În noaptea de joi spre vineri, la scurtă vreme după miezul nopţii, poliţia a fost anunţată că în faţa unei case, situată pe un teren aparţinînd unor firme de construcţii, arde o maşină. Un brutar din vecinătate (a relatat postul TV, RTL) a observat că şi intrarea în respectiva casă este în flăcări. Potrivit primarului din Bergkamen, Roland Schäfer, citat de ziarul local „Nordwestzeitung”, a fost vorba de cîteva anvelope aprinse care se aflau la intrare. Cauciucul a produs un fum gros, iar persoanele care se aflau în casă nu au mai putut ieşi. S-au refugiat pe acoperiş, de unde au fost salvaţi de către pompierii sosiţi la faţa locului.

În primele relatări difuzate după incident s-a spus că ar fi vorba despre muncitori din Europa de Est. Apoi s-a spus că ar fi vorba despre muncitori români şi bulgari, ca, în cele din urmă, primarul din Bergkamen să precizeze că este vorba despre 33 de muncitori din România şi 8 din Moldova. Cu toţii lucrau pentru o firmă din orăşelul Unna. În urma incendiului, şapte dintre ei au fost transportaţi la spital, fiind intoxicaţi cu fum. La scurtă vreme au fost externaţi. Nici unul nu a suferit afecţiuni grave în urma acestui incident neelucidat. Conducerea firmei a declarat că-i va caza pe muncitori în altă parte – fără a preciza unde.

Deocamdată nu se ştie dacă în acest caz a fost vorba despre un atentat cu tentă xenofobă. Astfel de atentate s-au înmulţit în ultima vreme. Săptămîna trecută, de exemplu, a avut loc un atentat asupra primarului creştin-democrat din oraşul Altena. Primarul a fost atacat de către un extremist de dreapta nemulţumit de politica liberală a primarului faţă de refugiaţi.

Potrivit presei germane cele mai multe atacuri violente sînt îndreptate contra unor musulmani. În vizorul atacatorilor care, deseori, activează în organizaţii radicale de dreapta, se află, în general, străini. Ţinte ale atacatorilor sînt şi evrei sau etnici germani din Estul Europei, repatriaţi în Germania. De la începutul acestui an, au fost înregistrate peste 1.000 de atacuri violente asupra unor refugiaţi. 230 dintre ei s-au soldat cu vătămări grave.

Aceste date au fost publicate la sfîrşitul săptămînii trecute şi provin de la guvern, interpelat de Partidul Stîngii. Potrivit ziarului berlinez „Der Tagesspiegel”, la sfîrşitul lunii septembrie, poliţia căuta 640 de extremişti de dreapta, suspectaţi de comiterea unor infracţiuni politice, inclusiv acţiuni violente. Peste 500 de neonazişti, scrie ziarul, s-au sustras autorităţilor şi trăiesc în ilegalitate şi ca atare, nu pot fi depistaţi.

Ascultă AICI corespondenta din Germania
469