
Social
V. Voiculescu, despre criza imunoglobulinelor: Dl Bodog a mințit până acum o lună, când s-a trezit cu părinții și copiii în fața Ministerului
Vlad Voiculescu ministru Sanatate Covid.jpg

Acuzații între ministrul Sănătății, Florian Bodog, și fostul ministru Vlad Voiculescu privind lipsa imunoglobulinei din spitale.
Vlad Voiculescu spune la RFI că s-a ajuns la această criză din cauza actualului Guvern care a eliminat, anul acesta, în întregime, o listă cu medicamente esențiale care nu ar trebui să lipsească din spitale.
Lista a fost întocmită anul trecut și conținea inclusiv tratamentul cu imunoglobulină.
Precizările vin după ce ministrul Florian Bodog a dat asigurări pe Facebook că peste 2.200 de flacoane de Pentaglobin ar urma să ajungă în toate spitalele din țară în următoarele zile. Flacoanele, spune ministrul Bodog, au plecat spre spitale luni dimineață, la ora 04.00. Alte peste 6.000 de flacoane vor ajunge în următoarele două săptămâni, mai spune oficialul.
În mesajul postat pe rețeaua de socializare, Florian Bodog a mai scris că actuala criză a apărut încă de pe vremea lui Vlad Voiculescu, pe care îl numește ministrul Facebook.
Florian Bodog îi transmite acestuia că ”pacienţii nu se tratează cu like-uri sau hashtag-uri, nu se operează cu share-uri”.
Mesajul vine după ce Vlad Voiculescu a scris în weekend că o femeie a murit la spitalul Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline.
Vlad Voiculescu: După 11 luni la minister spune că această criză mi se datorează mie. Ceea ce am făcut eu a fost să iau niște măsuri. Situația nu a fost roz niciodată – nici în legătură cu imunoglobulinele, nici în legătură cu situația medicamentelor în general. Ceea ce am făcut însă și ceea ce are datoria oricine vrea să servească interesul public este să ia măsuri. Iar măsurile sunt foarte clare: cea mai importantă este includirea imunoglobulinei în această listă a medicamentelor esențiale, pentru care am stabilit un mecanism de preț separat, ca aceste medicamente să nu mai dispară. Această listă a fost eliminată. Ministrul Sănătății ar trebui să știe în fiecare zi care sunt stocurile pentru fiecare medicament. Iar dacă vă uitați pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului veți găsi notificări din mai și din iunie anul acesta în care companiile care distribuiau imunoglobuline spuneau că le vor retrage de pe piață. Deci din luna mai și iunie a acestui an.
Rep: Avea timp ministrul Sănătății să revolve criza încă din luna mai de când s-a atras atenția asupra acestui fapt?
V. Voiculescu: Nu. Eu am atras atenția din luna ianuarie, de când a fost eliminată lista medicamentelor esențiale. Știam că asta va urma. Asta va urma pentru multe alte medicamente, medicamentele cele mai ieftine de pe piață, dar sunt cele mai importante. Deja în secțiile de Terapie Intensivă lipsesc lucruri de bază. Am avut cazul de la Sf Pantelimon, am văzut ce s-a întâmplat la Iași cu cei doi bebeluși care au murit din cauza infecțiilor nosocomiale. Medicamente esențiale nu au voie să lipsească. Minciunea...pe minciună nu s-a putut niciodată construi nimic. Iar asta au făcut cu toții în sistemul sanitar pentru atât de multă vreme: au mințit că avem de toate. Iar dl ministru a mințit până acum o lună de zile, când s-a trezit cu părinții și copiii în fața ministerului. Deci, până atunci, există înregistrări cu dumnealui care spune că această problemă este inventată de mine. Dacă presa nu ar fi preluat cazul femeii care a decedat la Alba Iulia, cu siguranță dl ministru ne-ar fi spus că nu există nicio problemă. În continuare spune că eu sunt de vină. După 11 luni de mandat. Nu există în 11 luni să nu poți aduce un medicament, chiar dacă ar fi dispărut.
Rep: Dumnealui spune că acum rezolvă o parte din problemă și citez din mesaj, ”pacienţii nu se tratează cu like-uri sau hashtag-uri, nu se operează cu share-uri”, aluzie la faptul că dvs ați semnalat acel caz din Alba Iulia...
V. Voiculescu: Nu știu. Am făcut vreo greșeală?! Nu trebuia semnalat?! Nu mi-e clar care este problema. Faptul că am semnalat o problemă adevarată evident derajează. Probabil că toți acei oamenii din țara aceasta care rostesc un adevăr care deranjează partidul, fac parte din statul paralel. Suntem acoliții lui Soros, care vrem să jignim partidul, care partid face tot pentru noi. Dacă-l întrebați pe dl Bodog, probabil opinia dumnealui asta este: cu toții mințim, părinții mint, cei care au comentat astăzi...uitați-vă pe postarea dumnealui de pe Facebook, uitați-vă dacă mai prindeți vreun comentariu, pentru că șterge comentariile părinților, părinți care-l întreabă de ce se raportează la Vlad Voiculescu. Vă închipuiți că cineva intră într-o funcție publică pentru a servi, iar a servi nu înseamnă a te certa cu dușmani imaginari, asta nu cred că înțelege dl Bodog, asta nu pare să înțeleagă nici acest partid: că dacă ești în serviciul public, trebuie să servești publicul, interesul public. Nu să te cerți cu prieteni sau inamici imaginari.
Rep: Dl Bodog a anunțat pe Facebook și ora exactă, ora 4, oră la care au plecat flacoanele de Pentaglobin spre spitalele din țară și mai promite că 6.000 de flacoane ar urma să ajungă în următoarele două săptămâni în spitale. Credeți că se va rezolva criza?
V. Voiculescu: Aș pune o întrebare foarte simplă. Ieri a fost duminică. Dacă duminica, la ora 4 noaptea, dl ministru a putut să facă ca acea Pentaglobină să meargă acolo unde este nevoie, oare dacă o făcea cu patru zile mai devreme, oare acea femeie (cazul femeii din Alba Iulia n.r.) ar fi putut fi salvată? Și dacă da, de ce nu a făcut-o? Din cauza lui Soros, din cauza statului paralel? De ce nu au făcut acest lucru? De o lună de zile știm foarte bine care sunt problemele. Sigur, nu e nimeni obligat să citească postările mele pe Facebook din ianuarie încoace, nu e nimeni obligat să citească în presă care sunt problemele reale cu care se confruntă oamenii. Partidul are cu totul alte surse de informare. Dar acum o lună, chiar și partidul ar fi trebuit să afle care este problema odată ce oamenii au venit în fața ministerului, s-au întâlnit cu acest ministru. El are neobrăzarea să spună că azi-noapte la ora 4 ar trebui să-l aplaudăm că au muncit târziu? Ar trebui să-l aplaudăm că a făcut asta?
Rep: Aș mai avea o precizare...Ministerul Sănătății anunța încă din 9 noiembrie că producătorii de imunoglobulină au promis că vor ajunge doze pe piață la jumătatea lunii noiembrie. Suntem în decembrie, abia doar ce au plecat spre spitale. Credeți că și celelalte 6.000 de doze vor ajunge în două săptămâni sau sunt de ajuns?
V. Voiculescu: Eu vă spun un singur lucru. Dacă un ministru vrea să facă rost de un medicament, are o listă...și dl ministru Bodog și secretarii de stat care se ocupă de asta din minister au o listă cu pacienții în stare critică care au nevoie de imunoglobulină. Dacă ei își pun în minte să rezolve problema asta, nu există posibilitatea...e o criză umanitară asta. Dacă, dl ministru Bodog pune mâna pe telefon și sună la oricare alt ministru din Europa, nu se pune problema să nu reușească să rezolve o situație umanitară. Nu se pune problema. Este ca la Colectiv. Dacă mințim și suntem mândri că suntem români și dacă mândria asta înseamnă că trebuie să spunem avem de toate și să nu cerem ajutorul atunci când e vorba de viața oamenilor , exact aici ajungem, ajungem ca oameni să moară și, apoi, ministrul să se certe, nu știu...cu mine, cu statul paralel. Dar, fapt este că la ora 4, azi noapte, au trimis niște medicamente, că acum o lună au mințit că se va rezolva imediat, că acum o lună și jumătate, dl Bodog spunea că nu este nicio problemă și că problema asta a imunoglobulinelor este una inventată de mine.
Rep: Dle Voiculescu, dvs spuneți că fiecare ministru al Sănătății, dar și secretarii de stat au o listă cu toți pacienții în stare critică și care au nevoie de medicamente și pot rezolva oricând problema dacă apelează la ajutorul omologilor din alte state europene?
V. Voiculescu: Ce vă spun este că specific pentru imunoglobulină, pentru că pacienții s-au organizat și medicii sunt foarte aproape de pacienți în acest caz, există o listă, care sper că este completă, a pacienților care sunt în stare critică. Și știm că astăzi sunt 6 pacienți în stare critică care așteaptă aceste medicamente. Măcar acelor pacienți ar trebui să le fie transmis medicamentul imediat, dar mai sunt alte sute, dacă nu cumva mii de pacienți în aceeași situație. Sunt mame care și-au luat copilul și s-au mutat din țară ca să aibă acces la aceste medicamente. Și nu este un caz unic. Măsurile pe care trebuie să le ia dl Bodog nu sunt punctuale. Faptul că ar fi trebuit să rezolve problema acelei doamne și în cazul acestor șase pacienți este una, dar misiunea ministrului Sănătății este să facă politici publice. Sau măcar dacă nu sunt în stare să facă, măcar să nu le anuleze pe cele făcute de alții. Iar politica publică pe care am făcut-o anul trecut era una bună. Nu am auzit nici măcar un argument de ce acea listă (a medicamentelor esențiale n.r.) ar fi trebuit desființată și totuși au desființat-o.
Rep: În ce stare se află acum sistemul de sănătate. Spitalul Sf Pantelimon din București nu mai poate face analize, nu mai are materiale pentru situații de urgență, știm că unei tinere i-a fost făcută cezariană cu un anestezic folosit în stomatoologie....ce se întâmplă?
V. Voiculescu: Se întâmplă ceea ce prevăzusem. Am revenit la avem de toate. Suntem într-o situație generată de mulți ani în care corupție, nepotismul și minciuna au fost regulile din sistemul sanitar. Corupția care face ca bugetele spitalelor să fie secătuite de manageri care au contracte cu diverse companii care vând medicamente, care vând echipamente – așa cum am văzut la Floreasca, așa cum dacă am lua la puricat, am găsi probabil aproape în orice spital din România. De asta avem o problemă majoră de aprovizionare la spitale cu medicamente.
Rep: Există riscul ca și alte spitale din țară să ajungă în situația Spitalului Sf. Pantelimon?
V. Voiculescu: Nu există riscul. E o certitudine pe care o avem. E o certitudine că multe spitale din țară sunt în această situație, este o chestiune doar de aflare a adevărului. Dar este o certitudine că în spitalele județene, medicii pot face numai un nr. extrem de limitat de radiografii, este o certitudine că-n multe spitale din țară lipsesc medicamente. Este o certitudine că medicamente care costă 5 euro, așa cum este Vinblastin, de exemplu, un citostatic care trebuie să fie disponibil pentru tratamentul bolnavilor de cancer fie că sunt copii, fie că sunt adulți – nu există în multe spitale din țară. Lucrul ăsta cum poate fi justificat altfel decât prin prostie?! Dacă un medicament de 5 euro ajunge să dispară de pe piață înseamnă că ceva este foarte greșit. Și ceea ce este foarte greșit este că avem oameni care fie nu înțeleg, fie nu le pasă. Din nou vorbim de un medicament de pe lista medicamentelor esențiale