Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manager spital, de criza imunoglobulinei: Nu țin minte să mai fi fost în astfel de situații

Criza imunoglobulinelor

Sursa imaginii: 
Getty Images / Mark Gibson

Manager spitalului Alba Iulia:”Din 20 octombrie am început să sunăm zilnic pentru imunoglobulină. Nu are rost să-i mai...sunt prea mâhnită pentru povestea asta ca să vă mai explic ce înseamnă ca zi de zi să suni și să ți se răspundă că astăzi nu, nici mâine nu, nici așa mai departe.”

Criza imunoglobulinei: Spitalul Județean Alba Iulia a primit abia miercuri tratamentul necesar, deși ministrul Sănătății Florian Bodog anunțase încă de luni pe Facebook că flacoane cu Pentaglobin plecaseră încă de luni dimineață, de la ora 04.00.

În weekend, o femeie a murit la Spitalul din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină.

Managerul Spitalului Județean din Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă a declarat la RFI că dozele au ajuns abia miercuri la spital.

”Astăzi (miercuri n.r.) au ajuns 142 de flacoane de imunoglobulină. Pentru ce am estimat noi, noi nu suntem un centru care tratăm afecțiunile de imuno-deficiență, noi suntem un centru care susținem eventual, în caz de urgențe astfel de afecțiuni sau mai avem afecțiuni neurologice unde intervenim cu imunoglobulina”, a spus managerul spitalului.

Nicoleta Coșarcă a precizat că din luna octombrie a sunat în fiecare zi la Unifarm pentru a cere doze, dar fără răspuns.

”Din luna iulie am făcut demersuri (nevoie de imunoglobulină n.r.) și astăzi am obținut-o. Din luna iulie se preconiza criza de imunoglobuline. În fiecare lună am revenit cu comenzi. Din luna octombrie, de când compania națională UNIFARM și-a exprimat disponibilitatea de a ne livra în scris imunoglobulina, deci și-a exprimat disponibilitatea în scris, din 20 octombrie am început să sunăm zilnic pentru imunoglobulină. Nu are rost să-i mai...sunt prea mâhnită pentru povestea asta ca să vă mai explic ce înseamnă ca zi de zi să suni și să ți se răspundă că astăzi nu, nici mâine nu, nici așa mai departe. Până la urmă s-a rezolvat, nu știu prin ce mijloace și cum s-a rezolvat sau dacă s-a rezolvat acum de ce nu mai devreme?! Sunt întrebări retorice și nu are rost să mai insistăm.”

Managerul unității din Alba Iulia nu-și amintește să fi fost probleme similare în anii trecuți.

”Noi solicităm imunoglobulina țintit. În cazurile pe care ni le solicită medicul curant, ca atare nu am avut stocuri foarte mari. De 2 ani de zile ni se finanțează acțiunea prioritară ATI și atunci pentru pacienții critici, la nivelul secției de Terapie Intensivă ne-am făcut stocul de imunoglobulină. Deci în astfel de situații eu nu țin minte să mai fi fost. Chiar dacă nu aveam în stoc, trimiteam mașina la UNIFARM sau unde găseam și peste noapte venea mașina noastră cu imunoglobulina. Deci nu am mai avut situații amenințătoare de viață din cauza imunoglobulinei”.

Nicoleta Coșarcă a precizat că unitatea pe care o conduce face acum o listă cu alte medicamente aflate în pericol să dispară.

 ”Acum am cerut colegilor să ne facă o listă cu eventualele probleme la medicamente esențiale și o să o analizăm mâine dimineață. Din câte știu eu încep să dispară medicamente oncologice, dar nu vă pot spune exact la ora asta ce probleme avem. Mâine dimineață vom face analiza și vom înștiința Ministerul Sănătății dacă nu ne putem descurca altfel.”

 Guvernul pare să fi găsit o soluție la criza imunoglobulinei. Va adopta săptămâna viitoare o ordonanță de urgență prin care suspendă temporar taxa clawback la produsele din această gamă.    

E vorba de acea taxă impusă producătorilor de medicamente prin care returnează statului o parte din profitul obținut de pe urma vânzărilor de medicamente compensate.

Este soluția găsită de premier, ministrul Sănătății, medici și reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentlui după o întâlnire la Palatul Victoria.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Tudose i-a transmis un nou avertisment ministrului Florian Bodog și i-a dat termen o săptămână pentru a rezolva problema.

 Anterior, șeful Guvernului a spus că nu-l remaniază pe Florian Bodog din cauza acestei crize.