
Social
Criza imunoglobulinelor: Spitalul Județean Sibiu trimite pacienții în străinătate
spital.jpg

Spitalul Județean din Sibiu a început demersurile pentru a-i trimite pe pacienții cu imunodeficiențe în străinătate, având în vedere că unitatea a rămas din septembrie fără imunoglobuline.
Managerul spitalului, Cornel Benchea, spune la RFI că s-a ajuns în această situație, după ce a făcut apel inclusiv către spitalele din regiune pentru a intra în posesia medicamentelor necesare.
”Începând cu luna august, medicamentele au fost extrem de puține, am făcut comenzi în septembrie, am făcut comenzi în octombrie. De la Unifarm, care este unicul importator și distribuitor al acestor medicamente în țară, ni s-au transmis doar faxuri în care ni se spunea că în decurs de două săptămâni vom avea medicamentele solicitate, adică Intratec-ul, cel care ne lipsește și care este cel mai necesar. În consecință, începând cu sfârșitul lunii noiembrie, practic, nu am mai dispus de niciun fel de medicament Intratec pentru a trata bolnavii. Am primit marți un fax prin care Unifarm ne transmitea că în decurs de două sătpămâni vom avea medicamentul Intratec”, a spus managerul spitalului.
Cornel Benchea a precizat la RFI că medicii de la spitalul Județean Sibiu nu au nevoie de Pentaglobin – medicamentul trimis în țară luni de ministrul Sănătății – ci de Intratec.
”Pentaglobinul nu este o soluție de înlocuire pentru Intratec. Pentaglobinul se folosește pentru imuno-deficiențe în urgențe doar. Nu este pe acest program național. Este chiar contraindicat după părerea medicilor”, spune oficialul.
Întrebat ce au făcut medicii pentru pacienții care aveau nevoie de Intratec, directorul Spitalului a precizat la RFI că s-a ajuns la soluția de a-i trimite pe pacienți în altă țară a Uniunii Europene.
”Noi am făcut adrese și către Casa de Sănătate, către Minister, către Direcția de Sănătate și, în final, zilele trecute am semnat primele rapoarte care permit pacienților să solicite formularul E112 să se poată trata într-un alt stat membru din UE. Întrucât am solicitat și ajutorul spitalelor din jur, eu personal am luat legătura cu spitalul din Brașov, din Cluj, din Bistrița, care la rândul lor au o cantitate infimă și nu ne pot ajuta”, a precizat directorul Cornel Benchea.
Totuși, pacienții ar avea o șansă să rămână pentru tratament în țară, dar cu o condiție, potrivit managerului: ”dacă Unifarm respectă promisiunea din ultimul fax”.
Cornel Benchea a declarat că la spitalul județean Sibiu sunt șase pacienți care au nevoie de imunoglobulină. Patru dintre ei au cerut raportul pentru a obține formularul E112, astfel încât să plece în străinătate.
Guvernul pare să fi găsit o soluție la criza imunoglobulinei. Va adopta săptămâna viitoare o ordonanță de urgență prin care suspendă temporar taxa clawback la produsele din această gamă.
E vorba de acea taxă impusă producătorilor de medicamente prin care returnează statului o parte din profitul obținut de pe urma vânzărilor de medicamente compensate.
Este soluția găsită de premier, ministrul Sănătății, medici și reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentlui după o întâlnire la Palatul Victoria.
La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Tudose i-a transmis un nou avertisment ministrului Florian Bodog și i-a dat termen o săptămână pentru a rezolva problema.
Anterior, șeful Guvernului a spus că nu-l remaniază pe Florian Bodog din cauza acestei crize.