Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Părinții cred că bătaia e spre binele copilului

Unu din zece părinţi nu şi-ar lovi niciodată copilul, iar unu din doi crede că lovirea este spre binele copilului.  Concluzia se regăsește într-un raport al Fundaţiei World Vision România, care a realizat un studiu privind comportamentul părinților. Cercetarea arată că în România există șapte tipologii de părinți.

Deşi românii consideră violenţa asupra copilului ca fiind a treia problemă socială din România, după sărăcia extremă şi calitatea educaţiei, raportul arată că peste jumătate dintre părinţi nu consideră că o palmă la fund este o formă de violenţă, iar peste 90% cred că violenţa este doar atunci când lovirea provoacă vânătăi şi cicatrici sau când părinţii îşi bat copilul fără motiv”, arată autorii studiului.

Cercetarea se concentrează pe atitudini faţă de violenţă şi oferă o perspectivă asupra factorilor declanşatori care duc la violenţa părinţilor asupra propriilor copii.

Raportul “De ce lovim copiii?” arată că doar 1 din 10 (9%) părinţi români nu şi-ar lovi niciodată copilul; atitudinea violentă faţă de copii se regăseşte portretizată în 7 tipologii distincte de părinţi care justifică violenţa în moduri diferite: 1 din 2 părinţi (51%) cred că lovirea este pentru binele copilului; 1 din 10 (10%) consideră că lovirea apare din cauza copilului; 8% ar lovi copiii dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle; 8% invocă motivaţii religioase; 6% lovesc copiii gratuit, fără motiv; 5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel; 3% se simt foarte vinovaţi după ce lovesc.

Raportul mai arată că, deşi s-au înregistrat progrese privind mentalitatea românilor cu privire la lovirea copiilor (părinţii nu mai cred că “Bătaia e ruptă din Rai”), fenomenul violenţei asupra copiilor continuă să persiste şi pentru că 82% dintre părinţi se asociază proverbului „Rufele murdare se spală în familie”, iar 76% dintre respondenţi afirmă că au fost supuşi unor comportamente violente în copilărie, ceea ce sugerează perpetuarea inter-generaţională a violenţei asupra copilului.

Cu ce efecte – explică tot Gabriela Onofrei de la Wold Vision România

Cercetarea De ce lovim copiii şi face parte din campania naţională de conştientizare publică cu privire la violenţa asupra copilului.

World Visison derulează aceasta camopanie la nivel național. La nivel global s-a creat Parteneriatul pentru Eliminarea Violenţei asupra Copilului, sub umbrela Organizaţiei Naţiunilor Unite.

373