Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste de amploare în capitală și în țară

Piața Victoriei e din nou Zona Zero a manifestațiilor față de încercările actualei puteri PSD-ALDE de a modifica legile Justiției. Proteste de amploare sunt anunțate și în Diaspora.

UPDATE: La ora 19.00 manifestau 5000 de protestatari în Piața Victoriei. Aici a ajuns și Raluca Prună, fost ministru al Justiției în Guvernul Cioloș.

UPDATE: Oamenii au ieșit în stradă și la Cluj-Napoca. Mii de clujeni s-au strâns în centrul orașului și au plecat în marș. Ei protestează împotriva modificării legilor Justiției. Oamenii au ieșit în stradă și la Bacău, Brașov, Galați și Iași.

UPDATE: Poliția rutieră închide traficul dinspre Lascar Catargiu spre bd. Ion Mihalache, de asemenea este închis traficul dinspre bd. Kiseleff spre Calea Victoriei și dinspre Aviatorilor.

UPDATE: La doar 45 de minute de la începerea protestului, în Piața Victoriei s-au adunat 3000 de protestatari. Jandarmii mută gardurile ca să lărgească perimetrul. Numărul manifestanților crește în timp ce grupuri mari vin dinspre metrou.

UPDATE:  Numărul manifestanților crește vertiginos. La doar 20 de minute de la începerea protestului, 500 de manifestanți strigă "Hoții, hoții!" și "Demisia!" în Piața Victoriei, iar multe dintre mașinile care trec prin Piață claxonează în semn de susținere.

UPDATE: Mobilizare masivă de jandarmi în Piața Victoriei.

Primii care au ajuns la protestul din Piața Victoriei sunt liderii partidelor de opoziție, care au anunțat duminică seară într-o conferință de presă comună cu reprezentanții organizațiilor civice, că vor ieși cu toții în stradă.

Preşedinţii principalelor partide de opoziţie, Ludovic Orban şi Dan Barna, împreună cu Dacian Cioloş au participat duminică la o conferinţă de presă comună alături de organizaţiile civice care protestează în stradă faţă de modificarea legilor Justiţiei, cerând ca românii să iasă la manifestaţii paşnice şi explicând că pasivitatea este o formă de complicitate cu actuala coaliţie de guvernare PSD - ALDE.

Manifestații antiguvernamentale sunt programate în mai multe orașe din țară și în diaspora, la Londra, Milano și Paris.

În București, este convocat un marş de comemorare a Regelui Mihai I, urmat de un protest faţă de actuala guvernare în Piaţa Victoriei.