Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Clasa Palatină, școala special creată pentru Regele Mihai

Răsfoim împreună o nouă pagină de istorie și vorbim astăzi despre Clasa Palatină, unul dintre cele mai interesante experimente din domeniul educației din România. Ea a îmbinat ceea ce se numește acum home schooling, un liceu civil de elită și educația militară. Totul a fost gândit de Regele Carol al II-lea pentru a oferi fiului său, Mihai al României, cea mai potrivită educație pentru un Rege.

Clasa Palatină a fost înființată în anul 1932, pentru Mihai I al României. Acesta fusese educat în primii patru ani de școală de către profesorul Nicolae Saxu, compozitorul celebrei melodii pentru copii ”Vine, vine primăvara”. A cui a fost ideea acestei clase speciale, spune istoricul Tudor Vișan Miu, autorul volumului ”La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine”:

Carol al II-lea și oamenii din jurul lui. Ministrul învățământului era atunci Dimitrie Gusti. El a patronat această idee și din funcția pe care o avea și ca sfătuitor al regelui. A fost o idee extraordinară care oferea moștenitorului tronului un anturaj de tineret de caracter, timp de opt ani din viața lui, ani esențiali ai vieții lui”, a spus istoricul Tudor Vișan Miu.

La început, în Clasa Palatină erau nouă elevi: Mihai I, precum și fii de ofițer, de mecanic de locomotivă, de avocat, de țăran, de librar și de poștaș. Ulterior, componența clasei s-a schimbat, pentru că Regele Carol al II-lea dorea ca fiul său să aibă colegi din toate categoriile sociale și din toate regiunile țării, inclusiv un secui și un german, în total 14 colegi. Istoricul Tudor Vișan Miu spune că acest sistem de educație a fost ceva nou atât pentru România, cât și pentru alte Case Regale europene, care își educau descendenții individual, prin lecții private.

Clasa Palatină a fost o inovație. Pe lângă lecțiile din clasă, care erau predate de profesori de mâna-ntâi, aleși de la liceele clujene care predau strict programa care exista atunci, a apărut ideea acestor lecții de sinteză, sub forma unor călătorii prin țară, unde să se facă lecții din toate domeniile care erau predate în cadrul liceelor. În felul acesta, până la încheierea studiilor, în vara anului 1940, Marele Voievod de Alba Iulia Principele Moștenitor Mihai vizitase toată România și o cunoștea mai bine ca orice cetățean al României Mari de atunci”, a mai spus Tudor Vișan Miu.

Lecțiile aveau loc în incinta Palatului Regal, în București, uneori la Sinaia. Elevii clasei palatine erau înmatriculați la Colegiul Național Sfântul Sava, însă erau comandați de ofițeri. Elevii asistau la prelegerile celor mai buni profesori ai vremii.

Studii de economie de Eugen Demetrescu, un economist important, studii de instrucție civică, făcute de juristul Ion Gruia, care a fost și ministru la un moment dat. Iată deci ce colectivă profesorală excepțională. Se mai țineau și lecții periodice de către Nicolae Iorga, de cătra Simion Mehedinți și chiar de către Alexandru Tzigara Samurcaș, în cazul lui Samurcaș de istoria artei”, a mai povestit Tudor Vișan Miu.

Din Clasa Palatină, patru colegi au susținut împreună bacalaureatul: Mihai I al României, Mircea Ionnițiu, Costache Malaxa și Walter Heltmann. O coincidență tristă a istoriei a făcut ca ziua examenului de bacalaureat să fie 27 iunie 1940, exact atunci când Consiliul de Coroană a decis să accepte ultimatumul sovietic și să cedeze URSS Basarabia și Bucovina de Nord. Ultimul supraviețuitor al Clasei Palatine este Lascăr Zamfirescu, nepotul scriitorului Duiliu Zamfirescu și fiul diplomatului Alexandru Zamfirescu, care a rămas credincios întreaga sa viață prieteniei care l-a legat de Regele Mihai I încă din perioada în care erau colegi de clasă.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 13 decembrie 2017