
Social
Funeraliile Majestății Sale. Sicriul Regelui Mihai I a ajuns în România
regele_otopoeni.jpg

Actualizare 2: Președintele Klaus Iohannis s-a recules lângă catafalc. Klaus Iohannis a semnat și în cartea de condoleanțe deschisă special pentru oficialități. Potrivit televiziunii publice mesajul scris a fost următorul:
"A plecat dintre noi un lider veritabil, care a reprezentat Țara cu onoare, curaj şi patriotism, în vremuri grele, devenind un reper de identitate şi solidaritate pentru națiune: Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Prin tot ceea ce a făcut, Mihai I și-a pus întreaga viață în slujba națiunii române și a servit cu abnegație, demnitate și responsabilitate Țara în care s-a născut. Românii l-au iubit, l-au respectat şi sunt convins că el va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al luptei poporului român pentru libertate. În aceste clipe triste, transmit condoleanțele mele întregii Familii Regale. Sunt alături de toţi cei care respectă amintirea Regelui Mihai I şi care, în aceste momente, își exprimă regretele faţă de trecerea la cele veșnice a uneia dintre cele mai proeminente personalități ale istoriei noastre. Sunt convins că amintirea Regelui Mihai I va rămâne mereu vie în sufletele românilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!"
Șeful statului a fost condus spre ieșire de Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Margareta, și de Principele Duda.
Actualizare 1: La Sinaia, sute de oameni au aşteptat cortegiul funerar, aplaudând la trecerea acestuia. Cortegiul funerar a ajuns la Castelul Peleş la ora 13.25. Din cortegiu au făcut parte şi membrii familiei regale, inclusiv cele cinci fiice ale regelui şi nepotul său Nicolae. La sosirea cortegiului, regimentul de gardă a prezentat onorul.
Miercuri, la Castelul Peleş, au ajuns preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose şi membri ai Guvernului, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor de la Bucureşti. Sunt aşteptaţi să îi aducă un ultim omagiu fostului suveran reprezentanţi ai instituţiilor statului şi ai corpului diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai altor organizaţii internaţionale, reprezentanţi ai Academiei Române.
Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, i-a adus miercuri un omagiu Regelui Mihai, al cărui sicriu cu trup neînsufleţit a fost depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş.
Au fost trase clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară, în onoarea fostului suveran. Sicriul în care se afla trupul neînsuflețit a fost adus în România cu o aeronavă militară Spartan a Forțelor Aeriene, configurată special pentru această ceremonie. Apoi sicriul a fost purtat de 8 militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul pentru a fi depuse pe catafalc.
S-au intonat imnul României, imnul Regal, urmate de o slujbă oficiată de un sobor de preoți.
Pe Aeroportul Otopeni s-au aflat toate cele cinci fiice ale Majestății Sale. La ceremonii participă și fostul principe Nicolae, nepotul regelui.
De miercuri seară după ceremoniile private de la Castelul Peleș, sicriul va ajunge în capitală la Palatul Regal. După ora 21 toți cei care vor să aducă un omagiu la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului până la ora 24.00. Atenție aici trebuie consultat un protocol – care se referă la tinuta potrivită,dar și la un comportament adecvat momentului.
Sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Acolo unde va avea loc slujba de inmormantare.
Majestatea sa Regele Mihai este simbolul continuității Statului Român în momente grele, spune la RFI profesorul Vladimir Tismăneanu. Istoricul punctează rolul decisiv pe care l- a avut fostul suveran în istoria României
Fostul Suveran a servit România între 1927 si 1930 prin intermediul unei regențe precum și între 1940 și 1947 în calitate de Rege.
Între timp noi case regale au confirmat prezența la funeraliile regelui Mihai.
Pe lângă Prinţul Charles al Marii Britanii, fostul cuplu regal al Spaniei, Regina Sofia și Regele Juan Carlos s-au anunțat printre mulți alții și Carl Gustaf al XVI-lea şi soţia sa, Regina Silvia a Suediei, Simeon al II-lea al Bulgariei, dar şi principele Alexander al Serbiei
Alte personalități și membri ai familiilor regale care au confirmat prezența: mama regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, principesa Isabelle de Lichtenstein, principele Leka al Albaniei, Maria Magdalena a Austriei, principesa Chantal a Franței și familii nobiliare din Austria și Germania.
Dincolo de relaţia de rudenie, dintre Regele Mihai şi Regina Elisabeta a II-a, se poate vorbi şi de o prietenie a copiilor acestora, pentru că principesele române şi-au petrecut multe dintre vacanţe, în copilărie, în Anglia.
Regina Sofia și Regele Juan Carlos, fostul cuplu regal al Spaniei a confirmat participarea. Au mai confirmat şi Regina Anne Marie a Greciei, soţia regelui Constantin al II-lea, dar şi principele Alexander al Serbiei, care va sosi alături de principesa moştenitoare.
Va veni aici şi principele Lorenz al Belgiei, el e şi membru în consiliul regal al familiei regale a României şi a participat la toate deciziile importante din ultimii ani.
Ascultați un reportaj care surprinde atmosfera de la momentul sosirii Regelui Mihai în aeroportul de la Otopeni.