Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima zi de doliu național în memoria Regelui Mihai (foto)

25360146_10154798020426065_717521525_n.png

Sursa imaginii: 
Svetlana Cârstean

La Palatul Regal, unde este așezat sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai, mii de oameni continuă să vină pentru a aduce un omagiu fostului suveran.  Joi, vineri și sâmbătă în România au fost decretate zile de doliu național

Actualizare 1: La poarta Palatului Regal fostul principe Nicolae, nepotul Regelui Mihai  a stat de vorbă cu oamenii prezenți pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui.

În aceste zile, instituţiile şi autorităţile publice vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi ca pavilion pe navele de orice fel şi pe ambarcaţiunile ce navighează sub pavilion românesc.

Conform legii inclusiv persoanele fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă au aceleași obligații. Totodată, televiziunile, radiourile şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul în mod corespunzător.

Potrivit programului anunţat de Casa Regală, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, între orele 8,00 şi 22,00, şi vineri, între orele 8,00 şi 22,00.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea i-a adus omagii joi dimineață Regelui Mihai. Edilul capitalei spunea: “L-am cunoscut personal. A fost un bun patriot, un bun român. Ne-a inspirit pe noi toţi şi cred că o va face în continuare. Condoleanţe Familiei Regale, condoleanţe tuturor românilor care îl cinstim, îl preţuim şi îi vom păstra memoria neştearsă până la capătul vieţii noastre.”

În Capitală, nu se vor aprinde luminile decorative de Sărbători, în semn de respect faţă de Majestatea Sa Defunctă Regele Mihai.

În afară de Familia Regală a României, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul romaniaregala.ro.

Trei zile de doliu, de joi, în România. Este comemorat Regel Mihai I, trecut în neființă pe 5 decembrie, la 96 de ani. În acest interval, mai exact până sâmbătă când regele va ajunge la Curtea de Argeș unde va fi înmormântat, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul țării în bernă.

 

Galerie foto realizată de Andrei Ștefan Răuțu  în prima zi de doliu național la Palatul Regal. ©www.rfi.ro