Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Heliport la “Marie Curie”. Medic: “Copii în stare gravă stau și 10 ore în ambulanța care îi aduce în Capitală”

Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Capitală va deveni primul spital pentru copii din România care va avea heliport. Construcția va începe în această toamnă, investiția ridicându-se la 425.000 de euro.

Şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi, Cătălin Cîrstoveanu, explică la RFI ce înseamnă un heliport pentru spital: “În termeni tehnici înseamnă mai rapid, mai eficient, fără riscuri inutile. Spitalul nostru este unul dintre cele mai importante spitale pediatrice din țara asta, se transportă copii la reanimare, la dializă, se transportă copii cu probleme cardiace grave, mulți nou-născuți și prematuri cu probleme grave. De fapt, suntem un spital regional pediatric deși, din nefericire, medicina nu prea recunoaște lucrul acesta, sunt doar spitale de adulți regionale. Sunt și spitale pentru copii regionale și așa ne și comportăm pentru că aici ajung copii din toată țara. În contextul în care sunt pacienți aduși de la Constanța la București- Constanța este un caz fericit pentru că există autostradă- Buzău, Galați, Brăila,Brașov, Sibiu, Cluj, Oradea, Iași, Arad, Timișoara...gândiți-vă ce înseamnă un copil în stare gravă să stea 6-8-10 ore în ambulanță, ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă de multe ori, și am avut și cazuri foarte triste. Acesta a și fost punctul terminus sau să spunem așa de pornire pentru construcția acestui heliport”

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, Şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi (AUDIO)Managerul Spitalului "Marie Curie", Daniel Buzatu, a precizat că este nevoie de consolidarea Corpului C al clădirii unităţii medicale unde va fi construit heliportul: "Este nevoie 100% de consolidare pentru heliport. Se va face în acelaşi timp consolidarea. Lucrează experţi, ei vor da soluţia cea mai eficientă. Oricum spitalul trebuie consolidat. Spitalul are risc seismic grad trei. Heliportul va fi construit pe Corpul C al spitalului."

Spitalul "Marie Curie" este o donaţie a statului polonez pentru copiii din România, fiind construit de firma Budimex în anul 1984. Instituţia oferă asistenţă medicală de specialitate pentru copii, asigurând servicii de urgenţă, curative şi profilactice.