Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suleiman Bachir Diagne, un filozof senegalez la New York

filozof.png

Suleiman Bachir Diagne pe o stradă din New York
Sursa imaginii: 
© Valérie Nivelon / rfi.fr

Suleiman Bachir Diagne își spune povestea în două episoade, la microfonul RFI, în cartierul Harlem, acolo unde locuiește acum. Fin cunoscător al culturilor de pe trei continente, Africa, Europa și America, Diagne este una dintre figurile intelectuale majore ale timpului nostru.

Specialist în filozofia islamică și istoria științei, Suleiman Bachir Diagne își evocă propria copilărie, din Senegal. Născut în Saint-Louis-du-Sénégal, a crescut în Ziguinchor și a devenit adolescent în Dakar, în anii 1970. A urmat descoperirea unei Americi plină de violență rasială, în anii 1980.

Educat în tradiția unui Islam sufist și literat, Suleiman Bachir Diagne este specializat în filosofia islamică, dar și în istoria științei. După ce a predat filozofia la Universitatea Cheikh Anta Diop Dakar, a ezitat mult înainte de a accepta primul post în Statele Unite, unde i s-a propus să participe la crearea secției de Studii Africane.

Plin de simțul umorului, de modestie și de sinceritate, spiritul strălucit al lui Suleiman Bachir Diagne oferă un dialog fascinant, undeva între raționalitate și misticism.

Interviul acordat RFI poate fi ascultat, în franceză, aici.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de rfi.fr