Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Instituțiile de cultură din România își deschid porțile pentru artiștii refugiați din Ucraina

balet.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Numărul artiștilor ucraineni care vor să lucreze în România este din ce în ce mai mare. Opt balerini ucraineni au intrat în repetiții la Opera Națională din București. Asociația Galeriilor de Artă Contemporană a organizat o rețea de salvare a artiștilor din Ucraina și a familiilor lor, iar lucrările artiștilor ucraineni vor fi expuse în galeriile din România.

Pe mine, personal, mă doare foarte mult că un război poate uni o lume mai tare decât orice eveniment frumos, cultural, artistic”, spune Ana Tkacenko, una dintre cele mai de succes actrițe din Republica Moldova. Povestește că se face teatru la Chișinău cu gândul la situația din Ucraina: ” Se joacă și tot ce se întâmplă, se întâmplă cu dedicație pentru oamenii din Ucraina, pentru țară, pentru suferința lor, să le-o alinăm un pic și să le arătăm semenilor noștri că suntem alături de ei. Deci, când jucăm la finalul spectacolului ieșim cu drapelul Ucrainei, avem un moment de reculegere pentru victimele care au căzut în acest dezastru și poate chiar câte un cuvânt cu referire la pacea mondială și la pacea din țara vecină”.

Ne-am trezit cu o avalanșă de mesaje, mail-uri și telefoane de la tot felul de artiști care erau disperați să plece”

Solidaritate este cuvintul care unește. Și instituțiile de cultură din România s-au mobilizat. Suzana Vasilescu, Asociația Galeriilor de Artă Contemporană, Galeria Suprainfinit, cofondator ANS Azura, una dintre cele mai cunoscute platforme de artă contemporana din Estul Europei spune că fiecare poveste a artiștilor ucraineni refugiați în România este impresionantă:

„Mamele cu copii au plecat noaptea, singure, cu copii mici,fără să știe unde se duc. Sunt mămici care trimit mesaje că nu au niciun ban, le cumpărăm bilete de autocar. Multe vin din Chișinău, chiar și astăzi am ajutat o mămică cu trei copilași care și-a pierdut soțul în război, din păcate. Poveștile sunt absolut impresionante. Avem prima familie de artiști pe care am adus-o și spuneau că au plecat la 4 dimineața, în primele două ore după ce s-a dat alarma de război și au pus în rucsac cele mai absurde chestii, de la hârtie igienică la ciocan și creioane de colorat, adică lucruri total nefolositoare, dar în nebunia aceea și panică nu s-au mai gândit. Au plecat cu ce au avut pe ei. Majoritatea vin așa, cu un rucsac „ 

Suzana Vasilescu detaliază: „ În data de 24.02 dimineața, când am aflat că a început acest război, împreună cu colegii mei din Asociația Galeriilor de Artă Contemporană ne-am mobilizat foarte rapid și am făcut un open call în care am invitat actori de pe toată scena culturală din Ucraina să aplice la rezidențe sau să ne contacteze dacă au nevoie de ajutor, că îi primim cu brațele deschise în România și ne-am trezit cu o avalanșă de mesaje, mail-uri și telefoane de la tot felul de artiști care erau disperați să plece, majoritatea cu familii și copii, iar în momentul de față am ajutat probabil peste o sută de persoane să ajungă în România.

Unii dintre ei nu au rămas aici, au fost doar în tranzit, dar pe unii dintre ei îi găzduim pe termen lung, încercăm să le găsim joburi, mulți vor să se angajeze, să își facă viața cumva și să intre într-o normalitate. Sunt absolut distruși de ceea ce se întâmplă acolo. Eu cred că instituțiile sunt deschise pentru refugiații din Ucraina. Solidaritatea este enormă, sunt absolut impresionată de solidaritatea românilor din ultimele zile, sunt sigură că vor exista finanțări. Sunt sigură că și Ministerul Culturii și AFCN se vor solidariza și vor face niște apeluri. Eu, prin galeria mea, o să încerc la următoarele târguri de artă la care particip, o să încerc să arăt lucrările artiștilor”.

 

Opt balerini ucraineni în repetiții la Opera Națională din București

La Opera Naționala din București sunt deja la repetiții opt balerini din Ucraina.Managerul interimar, Daniel Jinga a explicat că “ da, deocamdată Opera își deschide spațiile de repetiții, zonele de antrenament, zonele de studii și după ce ei vor fi integrați, Opera Națională, putem spune, va deschide și scena pentru ei pentru că dorim să îi integrăm în spectacolele noastre, dorim să le oferim contracte de colaborare, dorim să le facem șederea aici cât mai normală. Am primit aproape în fiecare zi cereri din partea lor venite pe mail, pe Instagram, pe diferite rețele de socializare și pe măsură ce eram informat despre existența acestor cereri, am decis centralizarea acestora. În momentul de față avem aproximativ opt pe care i-am preluat și pe care îi ajutăm să se integreze. “