Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj FNAP: Părinții nu sunt de acord ca admiterea la colegiile naționale să fie organizată prin examen. Propunerea, în noul proiect al Legii învăţământului preuniversitar

liceul_caragiale.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

Propunerea Ministerului Educației ca admiterea la Colegiile naționale să fie organizată de acestea inclusiv prin examen este susținută de doar 12% dintre zecile de mii de părinți care au participat la un sondaj organizat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți. Rezultatele sondajului sunt publicate la scurt timp după ce ministrul Sorin Cîmpeanu și-a reafirmat sprijinul pentru admiterea inclusiv pe bază de examen la colegiile naționale.

Aproape două treimi dintre cei care au răspuns întrebărilor Federației susțin ca admiterea la liceu să se facă doar în baza rezultatelor obținute de elevi la Evaluarea Națională. Doar 12% dintre cei chestionați susțin propunerea Ministerului Educației de a permite Colegiilor Naționale să-și organizeze admiterea. Precizăm că potrivit proiectului de lege pentru preuniversitar, colegiile naționale pot organiza concurs pentru 90% din locurile de la clasa a IX-a.

Potrivit aceluiași sondaj, mai puțin de un sfert dintre respondenți (22,8%) consideră că evaluarea lucrărilor la astfel de examene trebuie făcută de cadre didactice din Colegiile naționale care organizează examen. Iar circa o treime (35,7%) susțin procentul de 90% pentru locurile ocupate prin admitere directă la colegii. Aproape o treime dintre respondenți consideră că, în cazul unor examene la colegiile naționale, lucrările ar trebui evaluate de către profesori din alte județe.

În ceea ce privește exemenul de bacalaureat, aproape trei sferturi dintre cei chestionați au spus că el trebuie să aibă loc după modelul actual.

Sondajul a fost realizat prin completarea uneui chestionar, online, în perioada 25-31 iulie.

Propunerile Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, formulate pe baza sondajului:

  • 1. Evaluarea Națională să rămână unica formă de testare a elevilor pentru admiterea în învățământul liceal. Solicităm decidenților găsirea unor soluții pentru ca elevii capabili de excelență (un procent foarte mic din numărul total de elevi, conform rezultatelor testării standardizate) să aibă acces la clasele de performanță care vor putea fi organizate în colegii, fără a bulversa admiterea pentru toți elevii care își doresc să studieze la un Colegiu Național;
  • 2.Elaborarea subiectelor de examen și evaluarea lucrărilor elevilor să nu intre în atribuția cadrelor didactice de la Colegiile Naționale, în cazul în care aceste unități de învățământ vor primi totuși aprobarea de a organiza examen propriu de admitere;
  • 3. Limba română și a matematica să rămână probele Evaluării Naționale (după modelul actual);
  • 4. Susținerea examenului de bacalaureat să se facă la aceleași probe și discipline ca în prezent, cu diferențierea probelor la disciplinele de profil.”

Organizația precizează: “În contextul în care Ministerul Educației nu va ține cont de opinia majorității părinților, care au completat acest chestionar, și va modifica modalitatea de organizare și de desfășurare a examenelor naționale, federația va susține ca implementarea noilor măsuri să se facă începând cu generația de elevi care va intra în clasa pregătitoare (pentru admiterea la liceu), respectiv în casa a IX-a (pentru bacalaureat) în anul școlar 2023-2024, generații pentru care urmează să se aplice și alte noi măsuri prevăzute în lege”.