Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anul şcolar, deschis pentru copii ucraineni refugiaţi în România

ucraina.png

Frescă pe un zid din Paris, realizată de artistul stradal Seth ce înfățișează o fată cu un drapel ucrainean pășind pe tancuri, 1 martie 2022.
Sursa imaginii: 
© Joel Sagat, AFP via rfi.fr

73% dintre copiii ucraineni refugiați în România au studiat la distanță după programa țării lor, în timp ce 7% au întrerupt complet studiile, arată un sondaj publicat de organizația Salvați Copiii. Bariera limbii face ca doar 1 din 100 de copii care învață românește să o înțeleagă suficient pentru a studia în școlile românești. 

 

Peste o sută de copii refugiați au fost incluși în programul „Școală după Școală”, derulat de Organizația „Salvați Copiii” România, în cadrul Școlii nr. 73 „Barbu Delavrancea” din București. Copiii vor învăţa după manualele ucrainene, în sistemul lor de învăţământ online, dar cu prezenţă fizică la şcoală., ne-a declarat Gabriela Alexandrescu, președinta organizației Salvați Copiii. 

Copiii au marcat, luni, deschiderea anului şcolar. Aproape trei sferturi (73%) dintre copiii ucraineni care se află în România şi-au continuat educaţia la distanţă, urmând online programa din Ucraina, 7% dintre aceştia şi-au întrerupt complet educaţia, în vreme ce 6% au frecventat şcolile româneşti, unde s-au organizat clase speciale cu predare conform programei ucrainene şi cu profesori din ţara de origine, doar 1% fiind înscrişi ca audienţi în sistemul românesc de educaţie, arată datele unui sondaj ealizat de "Salvaţi Copiii România".

Cei 110 copii ucraineni au fost organizaţi în grupe speciale, sub îndrumarea unei echipe de cadre didactice din Ucraina şi vor derula activităţi educaţionale de luni până vineri, de la ora 13:00, adăugându-se activităţi de weekend, care vizează dobândirea deprinderilor de viaţă independentă, consiliere, educaţie pentru sănătate. Copiii vor învăţa potrivit programei din Ucraina şi vor lua, totodată, lecţii de limba română.

Pe perioada verii, Organizaţia Salvaţi Copiii a organizat şcoli de vară, la care au participat peste 400 de copii ucraineni.