Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Cea mai mare orgă din lume” revine la viață

orga.jpg

Organistul Dylan David Shaw la pupitrul orgii din "Boardwalk Hall", Atlantic City, New Jersey, 26 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
ANGELA WEISS AFP via France24

Sunetul monumental al celebrei toccate a lui Bach umple fiecare colț al arenei Boardwalk Hall. În Atlantic City, pe coasta de est americană, „cea mai mare orgă din lume” revine la viață. 

Lângă scenă, cabina din lemn vechi, acoperită cu lampioane, pare minusculă în arena „Boardwalk Hall”. În interior, consola dispune de o instalație impresionantă, cu șapte claviaturi (un record), nenumărate butoane și pedale care controlează tuburile instrumentului, dintre care doar două treimi sunt în stare de funcționare.

„Este o experiență greu de descris”, spune Dylan David Shaw, un organist în vârstă de 23 de ani. „Fiecare sunet este creat cu ajutorul mâinilor, arena dispune de tot ce își poate imagina cineva, instrumente cu coarde, instrumente de suflat, adică trompete și flaute, iar în materie de percuție, clopoței. Există chiar și un pian cu coadă într-una dintre camerele laterale”.

„O experiență cu adevărat magică”

Instrumentul construit de „Midmer-Losh Organ Company”, arată perfect în decorul arenei „Boardwalk Hall”. Este o clădire grandioasă de pe coasta Oceanului Atlantic, unde au avut loc competițiile pentru Miss America, Convenția Democrată din 1964, dar și luptele lui Mike Tyson.

Când construcția a fost finalizată la sfârșitul anilor 1920, în timpul epocii de aur a Atlantic City, „acest spațiu imens a trebuit să fie umplut cu muzică”, explică organistul Nathan Bryson. „Au construit acest instrument uriaș, un precursor al sunetului surround” capabil să-l emoționeze pe ascultător, continuă el.

33.000 de tuburi

Ascunse în spatele grilelor sau pereților din jurul tribunelor, formând un unghi de aproximativ 360 ​​de grade, se află „33.112 de tuburi și 449 de registre”, în încăperi din lemn la care accesul se realizează pe o scară îngustă, apoi pe scări. Prin comparație, Marea Orgă a Catedralei Notre-Dame din Paris are mai puțin de 8.000 de tuburi.

„Tuburile înconjoară literalmente publicul în această sală cu o capacitate de 40.000 de locuri” la acea vreme, adaugă Nathan Bryson, care compară puterea unui sunet creat cu cea a „unui elicopter”, „un sunet pe care îl simți mai mult decât îl auzi.". Când organistul cântă „The Star-Spangled Banner”, aproape că simți cum corpul îți vibrează pe notele imnului american.

Însă instrumentul a trecut printr-un uragan în 1944, prin uzura timpului deceniilor de abandon, lucruri care l-au făcut inutilizabil pentru o vreme.

În timp ce orga din Atlantic City deține recordul pentru cele mai multe tuburi, în Philadelphia se află "Wanamaker Organ", considerată cea mai mare orgă din lume în stare de funcționare.

Din 2004, un comitet de restaurare, finanțat integral din donații, s-a format cu ajutorul pasionaților care doresc să restabilească puterea sonoră a orgii din Atlantic City.

În spatele scenei Boardwalk Hall se ridică un alt decor, asemănător unui mic atelier. Așezat în fața unei mese lungi, Dean Norbeck, un inginer electrician pensionat, montează cu răbdare pe o placă micii magneți care sunt folosiți pentru a conduce aerul din tuburi pentru a produce sunetul.

Dacă unele defecte sunt ușor de identificat, „uneori poate fi greu de înțeles de ce tuburile nu funcționează (...) și unde este punctul de defecțiune”, explică Nathan Bryson.

Pentru organistul Dylan David Shaw, instrumentul este acum „mai mult de 50% funcționabil”.

Potrivit lui Nathan Bryson, costul unei restaurări totale se ridică la 16 milioane de dolari, dintre care cinci au fost deja găsite.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24