Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viața lui Jimi Hendrix în benzi desenate, la împlinirea a 80 de ani de la naștere

jimi_bd.jpg

Yazid Manou, autorul lucrării «Jimi Hendrix en BD» (Editura Petit à Petit).
Sursa imaginii: 
© Christian Rose / rfi.fr

Dintre publicațiile apărute în Franța cu ocazia aniversării a 80 de ani de la nașterea legendarului chitarist american Jimi Hendrix (27 noiembrie 1942), două cărticele de benzi desenate (BD) atrag în mod special atenția. Prima, apărută la editura Petit à Petit, evocă cu o mulțime de detalii epopeea incendiarului instrumentist sub semnătura lui Yazid Manou, atașat de presă și organizator al primului festival Jimi hendrix organizat la sala Olympia din Paris, în septembrie 1990.

A doua este povestea lui Jimi spusă tot prin intermediul benzilor desenate, apărută la editura Glenat, sub semnătura artiștilor Mezzo și Dupont, autorii unei lucrări similare despre cântărețul de blues Robert Johnson, apărută în 2014.

La 27 noiembrie 1942 vedea pentru prima oară lumina zilei unul din viitori giganți ai muzicii rock. Povestea lui este cunoscută de mulți, dar să evoci prin intermediul desenului poate fi o adevărată provocare. Forța imaginii revelează de o manieră aproape palpabilă contextul social în care personajul principal a evoluat. Iar îngroșarea trăsăturilor nu este neapărat o caricatură, ci un mod de a scoate în evidență viața tumultuoasă de zi cu zi a personajului.

În cartea lor «Kiss The Sky», Mezzo și Dupont evocă o epocă aproape uitată, când tânărul Jimi abia descoperea blues-ul, fiind nevoit să se confrunte în viața cotidiană cu intoleranța, cu un mediu familial complicat, de care adesea se ascundea refugiindu-se în muzică.

Cartea urmărește viața artistului până în anul 1966, cu puțin înainte ca marele chitarist să cunoască gloria mondială. Iar fanii deja așteaptă volumul doi, la care autorii deja au început să lucreze.

Cartea lui Yazid Manou, marchează prin intermediul a 27 de ilustratori cei 27 de ani ai vieții tumultuoase a lui Jimi Hendrix, scoțând în evidență ascensiunea sa vertiginoasă. Fiecare imagine marchează o epocă, o felie de viață, un eveniment. Este un adevărat documentar BD de dicat acestui tânăr virtuos total absorbit de propria sa muzică, al cărui imens talent l-a propulsat dincolo de stele....

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de rfi.fr