
Social
Dior și Japonia - o fascinație reciprocă
dior.jpg

„Christian Dior, couturier du rêve” ajunge în Japonia după expozițiile de la Paris (2017), Londra (2019) și New York (2021).
Ediția japoneză, care se deschide astăzi, cuprinde 350 de rochii haute-couture, inclusiv piese de inspirație japoneză expuse în decoruri menite să aducă un omagiu culturii.
Arhitectul Shohei Shigematsu a creat structuri speciale, inclusiv o sală acoperită cu o fațadă tridimensională ondulată construită din hârtie tradițională washi translucidă, lipită de rame de lemn.
© Yuichi YAMAZAKI / AFP
Fiecare parte a expoziției prezintă o decorațiune interioară diferită, menită să arate diferite forme de cultură japoneză.
"Există o secțiune inspirată dintr-o cameră ordonată tatami separată prin uși glisante. Dar nu totul este simplu și minimal în Japonia", a spus arhitectul.
"Avem diferite modele, inspirate din grădinile japoneze sau din kimonourile foarte viu colorate. Am vrut să arăt părți ale Japoniei despre care oamenii nu știu", a adăugat el.
Casa Dior și-a ținut prima prezentare de modă în Japonia în 1953, iar designerul a avut o adevărată fascinație pentru țară. „Dior a avut mult respect pentru cultura tradițională japoneză și s-a văzut acest lucru”, a declarat pentru AFP, responsabila expoziției, Florence Müller.
„Cred că există o fascinație reciprocă între Franța și Japonia”, a spus ea.
Din anii 1950, Dior a colaborat și cu companii japoneze, oferindu-le dreptul de a adapta și replica stilurile Dior pentru a se potrivi gusturilor locale.
Semn al popularității casei de modă, fosta împărăteasă a Japoniei, Michiko a ales o rochie Dior realizată din textile japoneze, pentru nunta sa cu Prințul Akihito în 1959.
Expoziția de la Tokyo, deschisă până pe 28 mai, include piese istorice create de Dior, precum și lucrări ale unor creatori mai recenți și prezintă mai multe piese inspirate din Japonia.
„Această expoziție arată respectul reciproc dintre Japonia și Franța în abordarea lor față de măiestrie, modă, design și artă”, a explicat domnul Shigematsu.
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24