Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Russell Banks: ”Literatura nu e singura formă de a spune povești”

russell_banks.jpg

Scriitorul american Russell Banks, la Port-au-Prince, 2 decembrie 2007
Sursa imaginii: 
© Thony BELIZAIRE / AFP via France24

Marele scriitor Russell Banks, a cărui literatură s-a concentrat pe portretizarea celor mai umili și marginalizați americani, a murit sâmbăta trecută, la vârsta de 82 de ani, răpus de cancer, scrie AFP.

Romanciera americană, Joyce Carol Oates, care prin creațiile sale, a evidențiat și ea problemele sociale și inegalitățile unei societăți violente,  a fost printre primii care i-au adus un omagiu, anunțând pe Twitter că prietenul său, Russell Banks „a murit în pace, în casa sa din nordul New Yorkului”.

"L-am iubit pe Russell și i-am adorat talentul imens și inima generoasă. ”Cloudsplitter” (a fost) capodopera sa, dar toate operele lui sunt excepționale", a scris Joyce pe Twitter, cândva și ea, la fel ca Russell Banks, profesoară la Universitatea Princeton (New Jersey).

De la „Affliction” (1989), un portret psihologic întunecat al unui polițist, adaptat pentru cinema de Paul Schrader în 1997, la „The Sweet Hereafter” (1991), povestea unui orășel din New York, marcat de un accident de autobuz școlar, romanele lui Banks își desfășoară acțiunile în mijlocul pături sărace a societății americane, din care el însuși provenea.

Romancier, nuvelist și poet, lui Russell Banks îi plăcea să povestească greutățile clasei muncitoare prin personajele care se luptau cu sărăcia, dependența de droguri, dar și problemele de clasă și rasă.

"Ca scriitor, sunt norocos. Dar ca cetățean american, sunt pesimist", spunea el într-un interviu pentru ziarul francez Le Monde, în 2016. "Clasa de mijloc a devenit mai săracă, americanii nu mai cred că urmașii lor vor trăi mai bine decât ei, sau chiar la fel de bine”, a adăugat el, arătându-și sprijinul pentru democrata Hillary Clinton, în lupta sa cu Donald Trump.

Printre cărțile sale cele mai cunoscute s-au numărat „Cloudsplitter” (1998), un roman istoric despre aboliționistul american John Brown, sau „American Darling”, un portret al unui american din burghezia de stânga care pleacă în exil în Liberia.

Ultimul său roman, „Oh, Canada”, o poveste despre sfârșitul unei vieți, a fost lansat în 2022.

Politică

Născut la Newton, în nord-estul Statelor Unite, pe 28 martie 1940, Russell Banks a crescut într-o familie modestă, tatăl său, instalator, părăsindu-i când avea 12 ani. Figura paternă este adesea prezentă în cărțile sale, de exemplu în „Cloudsplitter”.

După studii, a plecat să descopere lumea, ajungând în Jamaica, o călătorie care urma să-i servească drept inspirație pentru cartea „Book of Jamaica”, apoi a lucrat ca instalator. Viața sa de autor va începe când își va încerca norocul la un atelier de scris din Vermont (nord-est). Un alt scriitor american, Neslon Algren, l-a luat sub aripa sa. Primul său roman, „Family Life”, a apărut în 1975.

Activ politic, Russell Banks a luat atitudine împotriva intervenției militare americane în Irak și împotriva legii Patriot Act.

De asemenea, a condus Parlamentul Internațional al Scriitorilor creat de Salman Rushdie și a fondat organizația Cities of Refuge North America, care administra o rețea de locuințe de azil pentru scriitorii exilați sau amenințați.

Câștigător al premiului John-Dos-Passos în 1985, a fost membru al Academiei Americane de Arte și Litere.

Russell Banks a scris și o adaptare cinematografică a cărții lui Jack Kerouac „On the road”.

Credea că literatura nu este singura formă de a spune povești:  „M-am născut în anii 1940. Hemingway, Faulkner erau încă în viață și Fitzgerald tocmai murise (...) La vremea aceea, romanul era cea mai bună modalitate de a spune povești. Dacă acum aș mai avea 20 de ani, nu știu dacă aș mai fi un romancier. E prea demodat! Cred că aș fi regizor pentru Internet pentru că este cea mai bună formă de a spune povești”, declara el în Le Monde.

 

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24