Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Eliminarea examenului de admitere la liceu nu va face decât să consolideze mediocritatea sistemului public de educație" (interviu)

stas_1.jpg

Sursa imaginii: 
Marian Stas / facebook.com

Eliminarea examenului de admitere la liceu prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, document publicat de ministrul Educației, Ligia Deca, pe 27 februarie, este cerută într-o petiție online de pe platforma Declic. "Examenele de admitere, în plus față de Evaluarea Națională, sunt o dorință de ani de zile a liceelor de prestigiu. Directorii acestor licee invocă dorința de a avea elevi cât mai performanți, uitând de principiul fundamental al egalității de șanse din învățământul public”, se arată în prezentarea petiției Declic care duminică avea peste 5.000 de semnături.

 

"Nu vrem să revenim la un sistem de admitere în licee care favorizează discriminarea elevilor și lipsa de corectitudine în organizarea examenelor", se mai arată în petiția Declic, potrivit Edupedu.ro.

"Nu cred că așa va fi. De la bun început, doresc să dezavuez hotărât acest demers. (...) Ușor, ușor poate duce la somnul rațiunii care naște monștri, pentru că provocarea esențială a oricărui sistem educațional, inclusiv la noi, este relația sau tensiunea dinamică sau echilibrul dinamic dintre ceea ce înseamnă echitate și excelență. Eu cred că un astfel de demers nu face decât să aprofundeze și să consolideze mediocritatea sistemului public al Educației. Știți, este o vorbă care spune că vulpea care nu ajunge la struguri... ", explică la RFI expertul în Educație, Marian Staș.    

"Eu nu încurajez, de pildă, o Evaluare Națională cum este cea pe care o desfășoară acum sistemul public al Educației, pentru că este mediocră prin definiția ei. 80% dintre subiectele de la Matematică sunt triviale, în sens matematic...sunt atât de ușoare încât este foarte ușor de obținut o notă de 6 sau 7 sau 7.50, în primele trei sferturi de oră dacă elevii învață.", mai spune expertul în Educație, Marian Staș.    

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Marian Staș, expert în Educație, intervievat de Mirela Dădăcuș