
Social
Hong Kong: În ciuda cenzurii, piața de artă atinge cote record
arta.jpg

Peste 86.000 de vizitatori au participat la târgul internațional de artă contemporană, care a revenit la amploarea de dinainte de pandemie, înregistrând vânzări de peste 98 de milioane de dolari, de două ori mai mari decât în 2019.
Conform organizatorilor salonului, "Fata cu beretă" a lui Picasso a fost vândută la prețul de 5,5 milioane de dolari, iar unul dintre celebrii dovleci ai artistei japoneze Yayoi Kusama (foto) a fost cumpărat la prețul de 3,5 milioane de dolari.
© Peter PARKS / AFP
Cu toate acestea, nu toate vânzările au fost dezvăluite galeriilor prezente în cadrul târgului, cum ar fi prețul "sculpturii cinetice" a lui Beeple, care a fost scoasă la vânzare pentru suma de 9 milioane de dolari.
"Asia este piața de artă cu cea mai rapidă creștere din lume", a declarat pentru AFP, Angelle Siyang-Le, directoarea Art Basel Hong Kong (ABHK).
"Priviți câți oameni sunt prezenți aici", spune cu entuziasm Sébastien Carvalho, directorul galeriei pariziene Mitterand, stând lângă o sculptură de Niki de Saint Phalle, o "Nana albă".
"Vin oameni din întreaga Asie, colecționari de prestigiu, care nu ezită să plătească sume exorbitante de dragul artei", adaugă acesta.
Spiritul creativ și cenzura
Potrivit Artprice, Hong Kong a realizat în 2022 peste 1,16 miliarde de dolari la licitații, clasându-se după Beijing, care a înregistrat o sumă 2,01 miliarde de dolari.
Însă anumite drepturi și libertăți au fost sever limitate de când Beijingul a impus o lege dură privind securitatea națională ca urmare a protestele pro-democrație din 2019.
Legea din 2020 "a creat o autocenzură în industria creativă", spune cu regret Kacey Wong, un artist care a părăsit orașul în 2021 din cauza represiunii.
"Doar pentru că cifrele de vânzări de la Art Basel sunt bune nu înseamnă că în Hong Kong libertatea de creație este aceeași", afirmă el, deoarece "artiștii se orientează mai mult către teme ornamentale și colorate pentru a evita încălcarea liniilor roșii" impuse de Beijing.
Săptămâna trecută, o operă de artă care includea numele protestatarilor arestați în Hong Kong a fost înlăturată de pe un panou publicitar uriaș din inima orașului.
Cu toate acestea, directorii târgului i-au asigurat pe reporterii AFP că cenzura nu a avut "niciun impact" asupra lucrărilor expuse.
"Suntem încrezători că vom funcționa în același mod ca și până acum", a declarat Siyang-Le.
Potențial imens
În timp ce Hong Kong a fost supus unor restricții sanitare drastice în timpul pandemiei, unele metropole învecinate și-au creat un nume pe piața de artă, cum ar fi Seul, care a preluat Frieze în septembrie, și Singapore, care a lansat un nou târg în ianuarie.
"Hong Kong are în continuare avantajul unei piețe bine structurate, unde sunt prezenți mari artiști internaționali (...), ceea ce înseamnă că are un avans considerabil în ceea ce privește veniturile din vânzări", spune Thierry Ehrmann, directorul Artprice.
Printre avantajele metropolei chinezești este absența taxelor vamale, a TVA-ului sau a impozitelor pe succesiune pentru operele de artă.
"Potențialul acestei regiuni este imens", a declarat pentru AFP Alex Branczik, șeful departamentului de artă modernă și contemporană asiatică la Sotheby's, unul dintre cei mai mari brokeri ai artei fine.
Pentru cele trei mari case de licitații din lume, Hong Kong este "noul Eldorado", notează Artprice în ultimul său studiu: Christie's a realizat acolo 8% din cifra sa de afaceri globală vânzând opere de artă în 2022, Sotheby's 12% și Phillips 13%.
"Prețul mediu al unei opere de artă este în continuare mai ridicat acolo decât oriunde altundeva pe glob: 280.000 de dolari", spune Ehrmann.
Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France 24.