Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catolicii sărbătoresc astăzi Floriile

duminica-floriilor-1-842x561.jpg

Sursa imaginii: 
arcb.ro

În acest an, Duminica de Florii și Paștele Catolic au loc cu o săptămână mai devreme față de Floriile și Paștele ortodox. În trecut, Duminica Floriilor era sărbătorită doar de comunitatea creştină din Ierusalim, fiind mai apoi transmisă şi în Egipt, Siria şi Asia Mică, iar în secolul al V-lea se sărbătorea şi în Constantinopol, când împăratul şi curtea participau la procesiunea solemnă.

Pentru a celebra sărbătoarea Floriilor în Biserica Catolică de rit latin, duminică, 2 aprilie 2023, la București va avea loc tradiționala Procesiune de Florii, la care vor lua parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi.

Procesiunea va începe la ora 15.00, din Piața „Fer. Vladimir Ghika” de lângă Biserica Franceză (Sacré Coeur – Preasfânta Inimă a lui Isus), cu celebrarea de sfințire a tradiționalelor ramuri, și se va încheia la Catedrala Sf. Iosif, având următorul traseu: Piața „Fer. Vladimir Ghika”, Str. Cpt. Demetriade, B-dul Aviatorilor, Piața Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, Catedrala Sf. Iosif. Când procesiunea va ajunge la Catedrala Sf. Iosif, în jurul orei 16.00, în Catedrală se va celebra Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.

„Participarea la procesiunea și la Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor este un prilej de mărturisire publică a credinței și de unitate cu toți creștinii catolici din România și din lumea întreagă. În această zi când la Sfânta Liturghie are loc vestirea Pătimirii Mântuitorului, îi purtăm în rugăciune pe toți oamenii care suferă, din întreaga lume. Parcurgem drumul procesiunii, meditând la suferințele lui Isus, ca să ne deschidem inima și față de suferințele semenilor noștri. Ne amintim de toți cei care sunt singuri și abandonați, de bătrânii care trăiesc acest Paște singuri, departe de copiii lor, de cei bolnavi și suferinzi, care zac în ospicii și spitale. Nu uităm de victimele războiului din Ucraina și de refugiații care petrec Paștele departe de cei dragi. Fie ca Pătimirea și Învierea lui Cristos să ne inspire empatie față de ceilalți, iar iubirea aproapelui să devină o atitudine reală, care să se dovedească în fiecare zi în viața noastră cotidiană și în confruntarea cu problemele oamenilor care au nevoie de ajutor”, afirmă ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București.

 

În trecut, credincioșii purtau ramuri de finic pe străzile orașului, cântând imnuri creștine. În zilele noastre, tradițiile catolice de Florii se aseamănă destul de mult cu cele ortodoxe.

În duminica de Florii, Biserica catolică organizează o procesiune specială la care participă creștinii catolici. Aceștia pregătesc împletituri deosebite din flori și crenguțe de salcie pe care le agață în vârful unor prăjini de lemn cu care participă la procesiune. După încheierea procesiunii, multe crengi împodobite sunt arse, iar cenușa este păstrată pentru Miercurea Cenușii din anul următor, prima zi a Postului Mare. Cenușa este folosită ulterior de preoți, care o presară pe frunțile credincioșilor ca semn de pocăință și angajament că vor ține postul cu sfințenie.

La fel ca și la ortdocși, mormintele celor trecuți la cele veșnice trebuie curățate, iar de cruci se atârnă crenguțe de salcie pe care le sfinţesc înainte la preot. Aceste ramuri de salcie sunt duse şi acasă şi păstrate într-un loc curat și se agață de regulă lângă o icoană.



CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE ORTODOXE 2023 și în următorii ani:

2023 – 9 aprilie

2024 – 28 aprilie

2025 – 13 aprilie

2026 – 5 aprilie

2027 – 25 aprilie

2028 – 9 aprilie

2029 – 1 aprilie

2030 – 21 aprilie

CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE CATOLICE 2023 și în următorii ani:

2023 – 2 aprilie

2024 – 21 aprilie

2025 – 6 aprilie

2026 – 29 aprilie

2027 – 18 aprilie

2028 – 2 aprilie

2029 – 24 martie

2030 – 14 aprilie